Viatge a l’Argentina del centenari. Santiago Rusiñol. Del Born al Plata | Post d’Ariadna Lluís i Vidal-Folch

Viatge a l’Argentina del centenari. Santiago Rusiñol-Del Born al PlataAra fa cent anys, Rusiñol embarcava cap a l’Argentina, carregat d’obra pictòrica que exposaria i vendria en terres americanes, i convidat a estrenar-hi algunes de les seves obres teatrals de la mà del seu amic actor Enric Borràs. Aquest seria un exitós viatge del  qual tornaria mig any després, “amb deu o dotze mil duros i els quadres millors”. És a dir, amb bones vendes, tot i que reservant-se les millors peces.

L’èxit de l’artista va ser aclaparador. Ja el dia abans de marxar cap a Amèrica es feien evidents les expectatives que des de Catalunya suscitava aquest periple. La premsa catalana n’anava plena, i els amics, artistes i gent de l’àmbit cultural, van organitzar un sopar de comiat multitudinari. Arribats al Con Sud, els banquets d’homenatge a l’artista, els parlaments, entrevistes i ressenyes en premsa argentina van ser una constant.

Al llarg d’aquests sis mesos, els seguidors de Rusiñol van poder llegir la crònica del viatge de l’artista a través dels articles que anava enviant al setmanari L’Esquella de la Torratxa, a la columna “Del Born al Plata”, recollida en forma de llibre el 1911. En aquest diari de viatge, el pintor i escriptor explica, de forma distesa, amena, a cops àcida, sovint divertida, com era l’Argentina d’aquell temps, les ciutats, els pobles, la gent, els costums. Una Argentina que en aquell moment bullia per les commemoracions del centenari de la seva independència.

Aquesta mena de diari de viatge, doncs, ofereix un panorama interessant, curiós i accessible de l’Argentina de principis del segle XX, però no entra en l’activa participació del propi artista en l’activitat cultural de Rusiñol a ultramar, veritable raó que l’havia portat fins allà. És per això que, en aquesta reedició de “Del Born al Plata”, ens hem proposat resseguir les passes de Rusiñol per l’Argentina, els seus èxits artístics tant en l’àmbit del teatre com de la pintura, dels quals no parla en aquest diari, però dels quals es va fer ressò la premsa catalana i argentina. Així doncs, el llibre inclou dos estudis introductoris i abundant documentació inèdita, com fotografies, cartes i retalls de premsa, que ofereixen al lector una mirada particular a les relacions entre Catalunya i Amèrica, i a l’admiració de què van ser objecte Rusiñol i altres artistes catalans del moment.

Ariadna Lluís i Vidal-Folch
Responsable de publicacions de Casa Amèrica Catalunya
Editora de Viatge a l’Argentina del centenari. Santiago Rusiñol. Del Born al Plata

Fitxa de compra a la Llibreria en línia | Fragment en PDF

2 respostes a “Viatge a l’Argentina del centenari. Santiago Rusiñol. Del Born al Plata | Post d’Ariadna Lluís i Vidal-Folch

  1. bon dia. Deric, perdona perf2 he estat out!! on vas? 10 hores de viagte? deixa’m pensar sudame9rica? costa oest dels ee.uu? o cap a e0sia??Escolta si necessites melatonina pel jet-lag, nome9s m’ho has de demanar, en tinc un pot per estrenar, i estare9 encantat en regalar-te’l.bon viagte!!!!!! i bona experie8ncia ..

  2. Sed, Deric, viatjar e9s un plaer, no ho duibts. I tot els entrebancs que et trobes formen part de lb4aventura. Gaudeix-ne, perque8 aquests viatges valen molt la pena. Jo tinc previst fer-ne un de semblant lb4any que ve.I gre0cies per visitar el meu bloc.

Deixa un comentari