Revalorar el món. Els valors de la sostenibilitat | Post de Jordi Pigem

Recuperar el bé comú 

Avui, als països del Nord del món, el creixement material no es tradueix ja en més qualitat de vida. La nostra plenitud personal i el bé comú de la societat estan molt més lligats a valors intangibles —com les relacions personals, l’alegria de viure, el temps lliure i la creativitat— que als béns materials. El veritable benestar no depèn d’acumular possessions materials, sinó de desenvolupar una vida plena de sentit en un context social cooperatiu i en harmonia amb un entorn natural que mantingui la seva integritat.

La nostra societat utilitza molts més recursos dels que hagi usat mai cap altra cultura, i tanmateix no aconsegueix un nivell de satisfacció i plenitud clarament superior. Hi ha dades que mostren que els ciutadans dels Estats Units, la Gran Bretanya i el Japó no són més feliços que fa cinquanta anys, malgrat que la riquesa material s’ha multiplicat. Així, els ingressos reals per càpita s’han triplicat als Estats Units des del 1950, però el percentatge de ciutadans que en les enquestes es declaren “molt feliços” ha disminuït des de mitjan dels anys 70. Als Estats Units, l’Indicador de Progrés Genuí va arribar al seu nivell màxim el 1975, quan el PIB del país era gairebé la meitat de l’actual. Aquesta paradoxa s’ha constatat a pràcticament tots els països que han vist créixer enormement la seva economia i el seu consum en l’últim mig segle.

La psicologia, la neurologia, l’antropologia i la primatologia mostren cada vegada més que l’altruisme, l’empatia i la solidaritat són una cosa natural en els humans (i, sovint, en el conjunt dels primats). Les nostres ments estan molt menys aïllades del que pensem. L’individualisme i l’egocentrisme, paradoxalment, ens fan sentir petits. Ja ho sabia Joan Maragall quan escrivia que “qui només pensa en si mateix no és ningú, està buit”.

Un estudi recent a Alemanya va mostrar que la inclinació a participar en qüestions socials i a preocupar-se per la família i els amics fomenta la satisfacció personal, mentre que la inclinació pels guanys materials i l’èxit resulta contraproduent per a la satisfacció vital. Com més pensem en el bé comú i com més en connectem amb els altres, millor per a nosaltres, per a la societat i per al planeta.

Jordi Pigem
Filòsof i escriptor
Autor de Revalorar el món. Els valors de la sostenibilitat

Fitxa de compra a la Llibreria en línia | Text complet en PDF

Altres títols sobre sostenibilitat a Publicacions de la Generalitat

Una resposta a “Revalorar el món. Els valors de la sostenibilitat | Post de Jordi Pigem

  1. La felicitat lligada a la sostenibilitat i a l’inrevés, és molt interessant aquesta publicació si ens pot ajudar en el camí de deslligar els nostres interessos del materialisme i el consum i aturar-nos a pensar en el que realment ens fa feliços o ens realitza. També ens pot ajudar a recuperar vells valors que en els últims anys potser hem aparcat.

    Es diu que de les crisis sempre surt coses bones i creixement, tan de bo que de la crisi econòmica actual no generi només patiment sinó també ens ofereixi una oportunitat per recuperar el bé comú i créixer com a societat.

Deixa un comentari