Francesc Macià: polític, teòric, agitador. Documents (1907-1931) | Post de Josep M. Roig Rosich

Crec que pot qualificar-se d’insòlit, quasi d’increïble, que no es disposés fins ara d’un gruix de documents que permetessin conèixer de primera mà què va dir o escriure Francesc Macià al llarg de la seva vida. És cert que existeixen petits reculls de textos però no un recull extens o complet de la documentació que ens permeti apropar-nos o descobrir una dimensió nova i ben real del personatge.

Certament Macià no fou un teòric o un ideòleg sinó que fou, sobretot, un polític actiu, poc vesat a les formulacions escrites -i com a tal ha de merèixer una atenció preferent-, tanmateix la documentació existeix, ja sigui en forma de discursos, cartes, proclames o articles, en quantitat força abundant, de manera que és un ajut indispensable per a completar la seva imatge de líder polític.

Aquest llibre no pretén ser una biografia de Francesc Macià sinó que cerca presentar-lo a través dels seus textos –alguns de força polèmics- perquè el lector els conegui i els valori. Els criteris que han guiat la tria han estat essencialment els següents: 1) Que retratin la persona i reflecteixin la seva evolució. 2) Que recullin els temes que més el van preocupar. 3) Que hi hagi una diversitat documental i, finalment, 4) Reproduir els textos sencers, íntegres, no fragmentats, acompanyant-los d’una breu introducció que contextualitzi la temàtica i el moment.

Els documents s’ordenen cronològicament i això permet observar com els assumptes aniran evolucionant de manera paral·lela a la seva actuació política: des dels de temàtica comarcal i concreta als de la reivindicació final de la llibertat de Catalunya i una major justícia social. Saber què l’interessava, què el preocupava o propugnava, i com i a on ho formulava, ens permetrà replantejar moltes de les afirmacions fins ara comunament acceptades com ara que era un mal orador o que no tenia un pensament propi consolidat. Ben al contrari crec que amb aquest llibre es pot constatar que els seus discursos al Congrés de Diputats són clars, contundents i ben construïts, i que al llarg dels anys va saber configurar una ideologia pròpia i un concepte de país que formularà ja amb claredat a l’entorn de l’any 1920.

Pensem que està fora de tot dubte que la documentació referent a una personalitat capdavantera de la història de Catalunya ha d’estar a l’abast de tota persona que s’hi interessi.

Josep M. Roig Rosich
Historiador
Editor de Francesc Macià: polític, teòric, agitador. Documents (1907-1931)

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres títols sobre Francesc Macià a Publicacions de la Generalitat

3 respostes a “Francesc Macià: polític, teòric, agitador. Documents (1907-1931) | Post de Josep M. Roig Rosich

  1. Francesc Macià: polític, teòric, agitador. Documents (1907-1931), em sembla un obra molt interessant! Tenir la capacitat de donar una visió global del personatge des de la particularitat de cada àmbit temàtic i a la vegada permetre eix transversal descriptiu de Francesc Macià, és una característica poc freqüent en les obres d’investigació històrica.

    Recomano fermament aquesta publicació.

  2. Moltes gràcies, Marta, pel teu suggeriment. Hem traslladat als editors de l’obra la proposta d’adaptar la publicació a format de llibre electrònic per tal de facilitar-ne la difusió i tindran en compte aquesta opció a partir d’ara.

Deixa un comentari