Castells de frontera. Una ruta de gran potencialitat turística | Post de Ramon Orpinell

Roda el món i torna a Catalunya. La dita no és ben bé així però ens va bé per introduir el tema que ens ocupa: ja fa massa anys que ens remenem dins la percepció equivocada que per gaudir de vivències significatives vinculades amb el patrimoni ens hem de desplaçar a terres llunyanes. Dins d’aquesta ben orquestrada enganyifa, el cas dels castells és potser dels que ha aixecat més tòpics: la ruta dels càtars, la dels castells de Loira i d’altres rius i regions del nostre país veí del nord, rutes a Escòcia, a Alemanya… Itineraris evocadors de grates sensacions que s’adquireixen mitjançant la visita als seus castells i el coneixement de la seva història.

Conèixer el de fora ens permet valorar millor el de casa nostra i ens permet afirmar, també, que cap dels països que ens envolten, ni al nord ni al sud, posseeix la riquesa patrimonial del nostre pel que fa a qualitat, quantitat i distribució geogràfica de castells medievals. Vora dues mil fortaleses, producte de les lluites pel domini de la terra al llarg dels segles, configuren encara avui aquesta Terra de castells que és Catalunya, on fins i tot el nom del país prové de “castlà” (governant del castell), origen del mot “català”.

Tal és el bombardeig que hem rebut durant massa anys en el sentit que “el millor és el de fora”, que ni ens imaginem el que ens espera a casa nostra: la formació del nostre país, la nostra cultura, les nostres tradicions… Nosaltres mateixos ens veurem reflectits en aquestes nobles pedres.

En aquest llibre no us parlem específicament ni de turisme, ni d’història, ni d’arquitectura, ni de territori… Us parlem de tot plegat. Tota la intenció està posada en fer-vos agafar ganes de conèixer a fons les vostres arrels, tot gira al voltant de fer-vos trepitjar país i adquirir vivències significatives vinculades als seus productes, als seus recursos i a la seva gent.

Rodeu el que vulgueu i pugueu… I retrobeu-vos a casa vostra: als castells catalans.

Ramon Orpinell i Vilarroig
Gerent de la Fundació Castells Culturals de Catalunya

Fitxa de compra a la Llibreria en línia | Text complet en PDF

Altres títols sobre patrimoni cultural i arquitectònic a Publicacions de la Generalitat

3 respostes a “Castells de frontera. Una ruta de gran potencialitat turística | Post de Ramon Orpinell

  1. Hola,

    He començat a llegir aquesta obra. Em sembla molt suggerent, ja que té la capacitat d’explicar la diversitat de castells existents pel territori des d’un punt de vista força interessant, la turística… i que a la vegada també pot tenir una vessant educadora, social, participativa… En definitiva es parla de la funció social del patrimoni cultural http://diagnosiscultural.wordpress.com/2011/06/08/el-paisaje-cultural-y-la-funcion-social-del-patrimonio-cultural/ .

    Després d’aquest comentari em seguiré sumergint a Catalunya, territori de castells.

    Salutacions

  2. Totalment d’acord Daniel. El patrimoni cultural no és només un tema de passat que s’ha de conservar, està ple de potencial social i de possibilitats de desenvolupament. Com bé saps, des de patrimoni.gencat fem difusió de les iniciatives de les entitats de patrimoni que van en aquesta línia i que són cada cop més en el nostre país.

    Agraïts pel teu comentari i felicitats per l’aniversari del teu bloc! 😉

Leave a Reply