Viatge a l’Orient bíblic | Post de Josep Giralt

La intensitat informativa sobre el Pròxim Orient, que té un bon reflex en els mitjans de comunicació de Catalunya, sovint fa difícil trobar un espai per a la reflexió, per a la mirada pausada, per a una visió més àmplia on l’evolució i el marc històric i social hi tinguin cabuda.

En aquest sentit, el llibre-catàleg de l’exposició Viatge a l’Orient bíblic ens acosta a la història, la geografia, l’etnografia i la cultura d’una regió ubicada a la confluència de tres continents: Àfrica, Àsia i Europa. És, per tant, un espai on la interrelació i el contacte entre pobles va donar lloc a evolucions històriques tan significatives com l’origen de l’agricultura, el naixement de les primeres ciutats i estats o l’expansió comercial a través de la Mediterrània. Fets històrics i sociològics que, com és conegut, constitueixen el fonament de la història i la civilització de la Mediterrània i que serveixen per posar en una perspectiva històrica diferent els esdeveniments contemporanis.

D’altra banda, la publicació també projecta llum sobre l’obra i la vida del pare Bonaventura Ubach, el monjo de l’Abadia de Montserrat que al llarg de la primera meitat del segle XX va mantenir un estret vincle amb el Pròxim Orient. Aquest home religiós, professor de llengües orientals i investigador de la Bíblia, s’endinsa en aquella regió amb un interès viu tant pel seu passat com pel seu present, per les seves llengües i per la història de les religions. Una aproximació rigorosa a aquells països i pobles per part de Bonaventura Ubach, així com tants altres europeus a partir de finals del segle XIX, que va contribuir a un millor coneixement de la regió. Un acostament i una comprensió que en el problemàtic context internacional actual són més necessaris que mai, però que la velocitat dels temps moderns fan a vegades difícil.

Un bon punt de partida per a qui desitgi començar aquest camí pot ser aquest llibre-catàleg. De la mà d’una dotzena de reconeguts experts, la publicació analitza la fascinació europea per l’Orient, els viatgers, estudiosos i religiosos que des de Catalunya sortien a la redescoberta de la regió, la trajectòria vital i les obres –en especial la Bíblia de Montserrat– i altres estudis del pare Ubach o les societats urbanes de Mesopotàmia, Egipte o del Llevant mediterrani.

Josep Giralt i Balagueró
Director d’acció cultural de l’Institut Europeu de la Mediterrània

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres títols l’IEMed a Publicacions de la Generalitat

3 respostes a “Viatge a l’Orient bíblic | Post de Josep Giralt

  1. Thank you, Suzy, for your appreciable comment at this post. We’d like to keep on sharing your valuable opinions in Llibres Gencat, the blog of the publications edited by the Generalitat of Catalonia.

Deixa un comentari