Valentí Almirall. Antologia de textos| Post de Josep Pich Mitjana

Aquest setè volum de la col·lecció Clàssics del Federalisme de l’Institut d’Estudis Autonòmics està centrada en l’obra de Valentí Almirall. El seu objectiu és facilitar l’accés al pensament federal d’un dels principals intel·lectuals catalans del segle XIX. A l’antologia, el lector hi trobarà un estudi introductori sobre Valentí Almirall de l’autor d’aquestes ratlles i una mostra significativa de textos que reflecteixen l’evolució del seu pensament polític, des del federalisme intransigent dels seus anys de joventut al projecte federalcatalanista de la seva maduresa.

A finals de 1868, publicà les Bases per a la Constitució Federal de la Nació Espanyola i per a la de l’Estat de Catalunya; un opuscle que reiniciava el debat sobre la vertebració políticament descentralitzada d’Espanya. A principis del Sexenni democràtic, Almirall defensava la transformació del sistema polític centralista espanyol, en un de federal que acabés amb la centralització política i amb la uniformització cultural vinculada al castellà.

A Idea exacta de la Federació. Dades per a l’organització de la República Federal Espanyola planteja l’essència, l’objecte, les principals clàusules del pacte o Constitució federal, les institucions, els mecanisme de defensa i de reforma de la mateixa federació i com haurien d’organitzar-se els Estats particulars, si Espanya s’arribés a transformar en una federació. El 1869, concebia la federació com una aliança de pobles lliures i sobirans que cedien part de la seva sobirania, entesa com a capacitat competencial, a través d’un pacte que es concretava en la Constitució federal.

Més endavant va escriure La Confederació Suïssa i la Unió Americana. Estudi polític comparatiu per a tots els que pensaven que la regeneració de la societat espanyola passava per transformar Espanya en una federació, un objectiu compartit tant pels catalanistes com pels republicanofederals. Tanmateix, és a Lo catalanisme (1886) on formulà el projecte polític i doctrinal del catalanisme liberal. Finalment, el 1902, al Pròleg de la traducció al castellà d’El catalanisme desvinculava el seu projecte polític del de la Lliga Regionalista.

La lectura dels textos que agrupa aquesta antologia són fonamentals per a entendre el federalisme hispà i el primer catalanisme. Als lectors possiblement els sorprendrà que les propostes polítiques formulades per Almirall a la segona meitat del segle XIX encara tinguin molta vigència.

Dr. Josep Pich Mitjana
Historiador. Professor titular d’història contemporània a la Universitat Pompeu Fabra
Autor de la selecció de textos i l’estudi introductori de Valentí Almirall. Antologia de textos

Fitxa de compra a la Llibreria en línia | Text complet en PDF

Altres títols de la col·lecció Clàssics del federalisme a Publicacions de la Generalitat

Deixa un comentari