Indústria editorial 2.0: tendències, oportunitats i reptes davant la digitalització del llibre | Post de Nuria Juan

“No és el més fort de les espècies el qui sobreviu, tampoc és el més intel·ligent el qui sobreviu. És aquell que és més adaptable al canvi”, Charles Darwin

Ens trobem en un moment on hem d’adaptar-nos a nous contextos on els canvis se succeeixen a una velocitat inimaginable. Un dels sectors que més estan evidenciant aquesta realitat és l’editorial que ha de fer front a noves tendències i oportunitats fruit de la digitalització del llibre i dels continguts en general. Internet ens està obrint noves maneres de relacionar-nos, de comunicar-nos i d’entendre els negocis. Països com Estats Units estan transformant veloçment els seus hàbits de lectura mentre que a Europa es manté la incertesa sobre el ritme de penetració dels llibres i dels continguts digitals.

Essent conscients de la importància que aquests canvis estan suposant i suposaran per al sector, així com de la rellevància d’aquesta indústria a Catalunya, que factura més de 1.400 milions d’euros i ocupa més de 5.000 persones, es plantegen qüestions tals com el funcionament del mapa d’agents en aquest nou entorn, els models de negoci que se’n deriven o les opcions estratègiques identificades en funció de les tendències del mercat, entre moltes altres.

Davant l’actual escenari les empreses tenen l’opció d’aprofitar grans oportunitats de negoci. Però l’edició del llibre no es quedarà tan sols en la digitalització, aquesta evolucionarà cap a uns continguts enriquits i expressament creats per ser vistos i llegits en pantalla. L’editor, per tant, haurà de pensar, contractar, produir i promocionar els llibres d’una altra manera.

A través d’aquest treball us convidem a explorar els principals canvis i tendències que estan afectant els diferents agents que conformen el sector (des dels creadors i editors passant per la indústria gràfica i les empreses de distribució) i a conèixer els reptes estratègics identificats per tal de reforçar la situació competitiva de les empreses del món editorial.

Felicitem Javier Celaya de Dosdoce.com i el seu equip (Arantxa Mellado, Guillem Rojas, José Antonio Vázquez i Sílvia Clemares) i Teia Rodeja i Tomàs Megía per la gran tasca realitzada.

Nuria Juan Costa
Àrea d’Estratègia Sectorial i de Clústers
Direcció General d’Indústria
Departament d’Empresa i Ocupació

Text complet de l’estudi Indústria editorial 2.0: Lectura en línia | PDF

Altres títols de la col·lecció Les Diagnosis de l’OPI a Publicacions de la Generalitat

3 respostes a “Indústria editorial 2.0: tendències, oportunitats i reptes davant la digitalització del llibre | Post de Nuria Juan

  1. Hola,

    He fet un repàs ràpid al document i sembla força complet. Malauradament no he vist gaire referències als projectes fets a Catalunya en l’entorn de biblioteca pública, que és el gran salt actual. El llibre es centra molt en el model seguit fins ara per les biblioteques universitàries amb uns models de preus que fa temps que s’estan demostrant insostenibles, especialment quan el titular és l’administració pública. De fet, el que està frenant la generalització del préstec de llibres electrònics en l’entorn de la biblioteca pública és disposar d’un model de preus sostenible per editors i biblioteques. Tot i això s’esta treballant i en són bona prova aquestes dues referències:

    El Govern introdueix els primers llibres electrònics en català a les biblioteques públiques de Catalunya

    Desenvolupament del servei de préstec en línia de llibres electrònics a les biblioteques públiques de Catalunya i de la Comunitat de Madrid

  2. Estem totalment d’acord amb els comentaris. Som conscients de que la digitalització del llibre engloba molts fronts i que aquest nou repte donaria per a aprofundir molt més en la temàtica. En aquest treball, però, ens hem volgut centrar en analitzar l’impacte de la digitalització sobre la manera d’entendre el negoci de la indústria editorial 2.0, concretament en les tendències i les noves tecnologies a l’accés de la informació i el coneixement.

    De totes maneres, les referències del comentari ens semblen molt bons exemples que mostren el creixent interès en aquesta nova línia de treball.

    Gràcies

Deixa un comentari