Requetetxec. Descobrim els instruments i grups instrumentals dels països catalans | Post de Maria Antònia Pujol i Josep Maria Mayol

Tot just fa dos mesos de la presentació del Requetetxec i ja hem rebut una bona colla d’opinions dels qui l’han anat coneixent, sigui com a llibre o en la seva versió web. Constatem que els mestres valoren molt que sigui una eina pràctica, i això ens fa contents: la nostra idea era que el Requetetxec fos útil i fàcil de fer servir a l’aula, i sembla que de moment els usuaris el veuen així. Gràcies a tothom!

Per altra banda, algunes persones ens han destacat que el Requetetxec servirà perquè els infants i els mestres descobreixin una part del nostre patrimoni musical: els instruments i conjunts, la música que toquen i els contextos on actuen. Hi estem d’acord, però voldríem introduir-hi un matís: el que hem volgut retratar al Requetetxec no és un patrimoni antic conservat a les vitrines d’un museu, sinó una realitat ben viva (encara que poc present, és cert, dins la particular “realitat virtual” que ens van servint determinats mitjans i creadors d’opinió). Feu una ullada al llibre i ho comprovareu: tret d’algunes referències al passat —necessàries per entendre el present—, el que ensenyem és un panorama actual, vigent. I tan extens i variat, afegiríem, que de vegades ens ha costat encabir-lo en unitats de títol concret i extensió limitada.

Quan presentem el Requetetxec diem que té molt de sentit que tot allò que s’hi explica entri a l’escola i ocupi un cert lloc entre les diverses músiques que es treballen a l’aula. Pel valor patrimonial que dèiem, però també per la proximitat dels nostres instruments i músiques a una bona part de l’alumnat. Sense oblidar que aquestes músiques aporten noves maneres de treballar a l’aula, aplicables fins i tot a altres estils musicals.

I coneixent noves músiques i instruments, de retruc es descobreixen maneres de fer música no necessàriament lligades al concert, al disc, a la presència mediàtica, a l’acadèmia, a la celebritat. Entengui’s bé: sense renegar de cap d’aquests aspectes, perquè tot pot tenir el seu lloc i la seva mesura, simplement ens agradaria que el Requetetxec contribuís a donar una visió més completa i realista del fet musical.

Si coneixeu el Requetetxec i us ve de gust opinar, podeu fer-ho a continuació en forma de comentari.

Maria Antònia Pujol i Subirà i Josep Maria Mayol i Puentes
Autors de Requetetxec. Descobrim els instruments i grups instrumentals dels països catalans

Fitxa de compra a la Llibreria en línia | Text complet en PDF

Altres títols del Centre Promoció de Cultura Popular i Tradicional a Publicacions de la Generalitat

Deixa un comentari