Montclús: misteriós naixement i desaparició d’un poble | Post de Joan Rosell

La nova col·lecció de treballs de geologia, que porta per títol El llenguatge de les pedres, té com a finalitat apropar els estudis de geologia al públic en general. L’objectiu principal és divulgar el coneixement dels fenòmens geològics, i d’una manera especial d’aquells que han tingut o tenen una incidència en la vida de l’home.

Un exemple molt clar i pedagògic és el de l’origen i desaparició del poble de Montclús (les Avellanes i Santa Linya, la Noguera).

El poble es va assentar damunt d’uns quants blocs de pedra creats com a conseqüència d’un esllavissament en massa, probablement provocat per un terratrèmol que va originar el desplaçament de turons gairebé paral·lelepípedes de calcària, desenganxats i aïllats de la massa principal. El resultat va donar lloc a uns paratges alterosos que eren fàcils de defensar i damunt dels quals l’home podia viure tranquil. Probablement els primers pobladors foren els ibers (ilergetes) que, atonyinats pels romans en els plans de Lleida, s’anaven refugiant cap a les muntanyes en punts que consideraven estratègics.

Més tard, a causa de la invasió musulmana, el poble quedà situat en la zona de frontera. Fou en el segle XI quan assolí el màxim esplendor i influència en la zona, moment històricament ben documentat.

El poble va quedar destruït com a conseqüència d’una reactivació de l’esllavissament. Un nou moviment sísmic  documentat (3 de març de 1373) va fer trontollar els turons, damunt els quals hi havia el poble, trencant-los en blocs prismàtics; alguns quedaren dempeus, altres inclinats o caiguts i altres, al desplomar-se, es van esmicolar, i tot el conjunt es va desplaçar cap al barranc de Montclús, afluent del Noguera Pallaresa.

Un exemple, com n’hi ha molts altres, de la relació de l’home i el medi físic, de la geologia i la història.

“Primer la geologia, després tot lo altre.”

Joan Rosell
Catedràtic d’estratigrafia i geologia històrica de la Universitat Autònoma de Barcelona
Autor de Montclús: misteriós naixement i desaparició d’un poble

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres títols de l’Institut Geològic de Catalunya a Publicacions de la Generalitat

Deixa un comentari