Joan Miró. Cartells d’un temps, d’un país | Post d’Agustí Nacente

El catàleg de l’exposició Joan Miró. Cartells d’un temps, d’un país permet apropar-se a la figura de Joan Miró i a la seva obra cartellista des de la perspectiva d’un compromís actiu amb la política, la societat i la cultura de Catalunya. Més enllà dels models interpretatius de la seva obra des de vessants plàstiques o visuals, aquest catàleg, de la mateixa manera que l’exposició, se centra en la relació que l’artista va mantenir amb els moments històrics que li va tocar viure.

És en aquest sentit que l’anàlisi de l’obra cartellista de Joan Miró és una ocasió, en cert sentit privilegiada, per poder resseguir l’aparició, la continuïtat i l’evolució de les posicions compromeses de l’artista i també per avaluar matisos i detalls de certs posicionaments que va prendre, de les relacions que va mantenir i de les iniciatives de les quals va formar part.

Tot i les diverses interpretacions sobre la importància de la producció de cartells en el conjunt de tota l’obra de Joan Miró, és en aquesta vessant cartellista que el seu compromís cívic, polític i cultural emergeix d’una manera manifesta.

El compromís polític de Miró s’evidencia a partir de la Guerra Vivil amb la col·laboració en projectes de suport a la causa republicana, com és el cas de la maqueta d’un segell amb el lema explícit d’Aidez l’Espagne.

A partir dels anys seixanta i durant la transició, Joan Miró intensifica la seva relació amb iniciatives promogudes per sectors vinculats a la lluita antifranquista i de redreçament de la cultura catalana. Entre d’altres, en destaquen la col·laboració amb Òmnium Cultural, amb el Congrés de Cultura Catalana o la seva aportació a la campanya en favor de l’Estatut de l’Assemblea de Catalunya. Els cartells d’aquesta època poden ser considerats autèntiques icones d’una identitat nacional catalana col·lectiva que lluita per al restabliment de les llibertats polítiques i culturals de Catalunya.

Agustí Nacente
Cap de Premsa i Comunicació del Museu d’Història de Catalunya

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres títols sobre Joan Miró a Publicacions de la Generalitat

Deixa un comentari