Imatges confrontades: la Guerra Civil i el cinema | Post d’Esteve Riambau

El cinema com a eina de confrontació

El cinema va representar un paper decisiu en el curs de la Guerra Civil espanyola. A les grans ciutats, el públic va gaudir d’aquest espectacle més proper al lleure que a la propaganda política que, d’altra banda, reflectia els interessos dels diferents bàndols implicats. Estaments governamentals, partits polítics, organitzacions sindicals i iniciatives internacionals van recórrer als noticiaris per traslladar al públic de tot el món les seves respectives visions del conflicte.

Concebut com a catàleg de la primera exposició produïda amb motiu de la inauguració de la nova seu de la Filmoteca de Catalunya, Imatges confrontades: la Guerra Civil i el cinema sintetitza aquesta pluralitat de punts de vista a través de dos grans eixos: el cinema en estat de guerra i la reconstrucció de la història a partir de la ficció o de la memòria documental. Textos i documents gràfics, la major part procedents del fons documental de la mateixa Filmoteca, il·lustren l’activitat del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, la importació de films soviètics per part de la distribuïdora comunista Film Popular o el pes del sindicat anarquista en els rodatges que es van fer als barcelonins estudis Orphea durant el primer any de guerra. Els franquistes, en canvi, van haver de rodar pel·lícules folklòriques a Berlín mentre, de portes endins, organitzaven un departament de propaganda a imatge dels models nazi i feixista.

La reconstrucció que el cinema ha fet de la Guerra Civil tampoc està exempta del punt de vista que van aplicar-hi els vencedors, especialment durant els primers anys del franquisme. Qualsevol altra interpretació va quedar relegada a escasses, i sovint pintoresques, intervencions internacionals sistemàticament prohibides per la censura espanyola. Caldria esperar fins a la restauració de la democràcia per tenir accés a la perspectiva dels vençuts, amb els sis llargmetratges realitzats per Jaime Camino com a protagonistes destacats. Hi ha qui diu que el cinema ja ho ha dit tot sobre la Guerra Civil. L’exposició organitzada per la Filmoteca de Catalunya i el llibre Imatges confrontades: la Guerra Civil i el cinema demostren que el debat segueix obert.

Esteve Riambau
Director de la Filmoteca de Catalunya

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres títols sobre cinema a Publicacions de la Generalitat

Una resposta a “Imatges confrontades: la Guerra Civil i el cinema | Post d’Esteve Riambau

Deixa un comentari