Quaderns de la Mediterrània, núm. 16. Ecologia i cultura | Post de Blanca Gago

Quins són els principals reptes mediambientals que hi ha actualment a la regió mediterrània? D’aquesta qüestió s’ocupa el número 16 de la revista Quaderns de la Mediterrània, que porta com a títol Ecologia i cultura. Les societats dels països d’aquesta regió s’han d’enfrontar a gran reptes democràtics en els quals l’economia, la cultura i l’ecologia són decisives en el present i encara ho seran més en el futur. L’accés a l’aigua, la contaminació de l’aire, l’empobriment dels recursos marins, la gestió de les aigües residuals, la urbanització incontrolada del litoral, la conseqüent desaparició de la fauna i la flora, i l’augment de l’ús dels mitjans de transport per mar i per terra s’hauran de gestionar per evitar un col·lapse de les capacitats i encaminar-se cap a la consecució de l’eficiència energètica i d’un desenvolupament sostenible.  Cal que els diversos actors que hi ha a tots els nivells d’aquestes societats cerquin solucions per assolir aquests objectius i evitar els problemes per a la present generació i també per a les futures generacions.

En aquest marc, el dossier Ecologia i cultura constitueix una reflexió de caràcter interdisciplinar portada a terme per pensadors, escriptors i experts en diverses disciplines tècniques i mediambientals per tal d’abordar els reptes territorials, polítics i culturals, i també s’hi ofereixen alguns exemples de bones pràctiques. Es tracta, en definitiva, de buscar l’adequació necessària entre ciència i consciència ecològiques.

En aquest sentit, el pensador Edgar Morin, a l’entrevista que apareix en aquest número, ens convida a desenvolupar, en el segle XXI, el pensament ecologitzat, basant-se en tres punts: primer, la reintegració del nostre entorn en la nostra consciència antropològica i social; segon, la resurrecció ecosistèmica de la idea de natura; i tercer, l’aportació decisiva de la biosfera a la nostra consciència planetària.

La revista ofereix una visió complexa i innovadora dels temes més importants en l’àmbit de l’ecologia, i dóna la paraula a alguns actors de la societat civil que, amb les seves reflexions o experiències, ens inciten a enfrontar aquest gran repte ecològic a la nostra zona mediterrània. Els autors, en general, reclamen una visió ecosistèmica per incidir d’una forma justa i global al nostre entorn, però tenint en compte la diversitat geogràfica i cultural. Cal destacar el professor Pedro Arrojo, que defensa la necessitat d’enfocar la distribució de l’aigua des d’un punt de vista ètic; l’investigador Jordi Llaonart, que descriu la precària situació de la pesca a la Mediterrània produïda per la sobreexplotació dels recursos durant les últimes dècades; el socioecòleg Ramon Folch, que descriu les bases de les anàlisis d’un territori per determinar-ne les possibilitats i limitacions; i el professor Sandro Dernini, que proposa la dieta mediterrània com a factor clau de la sostenibilitat de la regió.

Blanca Gago
Redactora de Quaderns de la Mediterrània

Fitxa de compra a la Llibreria en línia | Text complet en PDF

Altres títols de l’Institut Europeu de la Mediterrània a Publicacions de la Generalitat

2 respostes a “Quaderns de la Mediterrània, núm. 16. Ecologia i cultura | Post de Blanca Gago

  1. Aquest “quadern de la Mediterrània” com altres publicacions recents que volen conjugar el desenvolupament amb la cura de l’entorn no són suficient per aturar projectes com l’Eurovegas que posen en risc el nostre entorn.

    Avui més que mai cal defensar els valors que des dels anys 70 hem intentat assumir i integrar a la nostra societat. La principal raó per frenar un projecte com l’Eurovegas és l’impacte que suposarà al Delta de Llobregat. I no, no serà suficient, amb més papers, papers que no serveixen de res, Estudis d’Impacte Ambiental, on el que es valoren són alternatives insostenibles. Paper mullat.

    Cal ser conseqüents, si realment volen un desenvolupament sostenible hi ha projectes no han d’ésser ni considerats. Realment com es diu a la publicació estem davant d’un gran repte ecològic a la nostra zona mediterrània.

    • Moltes gràcies en primer lloc per participar activament en el debat que es proposa a l’article al voltant dels valors de l’ecologia i la cultura a la Mediterrània. La vostra opinió, especialment valuosa en tant que responsable ambiental en el sector industrial, contribueix a enriquir el debat públic en aquesta matèria i serà lliurada als editors de la publicació a l’Institut Europeu de la Mediterrània. Gràcies per seguir el nostre bloc.

Deixa un comentari