Corba de Foc. El cap de pont de Balaguer | Post de Rosa Solsona

Corba de Foc. El cap de pont de Balaguer és el cinquè volum de la col·lecció Eines de Memòria que  el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya publica des del 2007 per tal de donar a conèixer a tota la comunitat educativa els diferents recursos pedagògics per treballar a l’aula. Aquest cinquè volum de la col·lecció fa referència als fets de la Guerra Civil a la comarca de la Noguera i pretén apropar el lector a uns fets històrics que sovint es perceben allunyats de la nostra vida quotidiana.

El llibre que us presentem vol fer el lector conscient de la proximitat de la història a la nostra vida familiar i local. Volem que la història no es percebi com un seguit de situacions abstractes narrades en els llibres de text, sinó que reflecteixi el record de les persones que visqueren i protagonitzaren els fets.

A més, l’aproximació als fets històrics que proposa el llibre va més enllà del relat de les estratègies militars i dels instruments bèl·lics que es conformaren en les batalles, per endinsar-se en l’anàlisi de la vida quotidiana de les persones que visqueren l’enfrontament en primera persona, tant des de la línia del front militar com des de la rereguarda. Les seves pors, els seus desitjos, les seves emocions i les seves creences i esperances esdevenen també una part important d’una història que volem que sigui viscuda des del seu vessant més col·lectiu, però també més individual i personal.

L’objectiu final d’aquesta obra se centra en la reflexió sobre la necessitat de guardar la memòria del passat, especialment d’un passat tràgic i dolorós que va restar condemnat a l’oblit dels qui el patiren des del bàndol republicà. La planificada estratègia del règim franquista d’esborrar la memòria dels vençuts s’ha convertit amb el pas dels anys en una amnèsia col·lectiva basada en la por a la repressió. Per això, és de justícia dignificar-ne el record.

Ens trobem, per tant, davant una proposta d’aproximació als fets de la Guerra Civil que pretén promoure l’anàlisi crítica i l’argumentació raonada d’uns fets que han marcat de forma excepcional la nostra realitat actual.

Rosa Solsona
Professora d’ensenyament secundari i coordinadora de la monografia

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres títols sobre la Guerra Civil espanyola a Publicacions de la Generalitat

2 respostes a “Corba de Foc. El cap de pont de Balaguer | Post de Rosa Solsona

  1. Sempre és una bona notícia l’arribada d’un llibre d’aquestes característiques no només a nivell pedagògic pels instituts i escoles sinó també per tot el país. La memòria no s’ha de perdre mai i menys en els temps que corren. Segur que ens ajuda a tots plegats.

    • Moltes gràcies, Jordi, per la teva aportació, que ens encarregarem de fer arribar a la coordinadora de l’obra i als responsables del Memorial Democràtic. Fins aviat.

Deixa un comentari