Guia dels arxius històrics de Catalunya, 9. Arxius històric i fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya | Post de Nuria Téllez i Susanna Muriel

La novena edició de la  Guia d’arxius històrics de Catalunya es dedica als arxius històric i fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya (CEC). L’arxiu documental d’aquesta institució privada centenària no havia estat a l’abast de tothom d’una forma sistematitzada i normalitzada fins a l’any 2009. És una fita per a l’entitat poder presentar conjuntament els fons dels dos arxius que actualment tenim a disposició dels associats i del públic en general perquè es puguin consultar.

Volem destacar que el Centre ha fet un esforç remarcable els últims anys, mitjançant l’àrea documental, amb la finalitat de disposar d’un control i una gestió eficients de tots els seus fons patrimonials: el fons fotogràfic, el fons documental, el fons cartogràfic, el fons bibliogràfic i el fons d’art.

A més, amb aquestes línies volem presentar com a tema recurrent de debat la implantació d’un arxiu documental dins d’una institució privada. Les institucions amb més de 100 anys, com és el cas del CEC, que sobreviuen amb l’aportació dels seus afiliats i de determinades institucions públiques, en algun moment de la seva història s’han de plantejar que cal encarregar-se de la gestió, la conservació i la difusió del seu patrimoni documental i portar a terme aquests objectius. Presentem aquí una manera de fer que tindrà una gran utilitat per a d’altres entitats.

La guia de l’arxiu fotogràfic del CEC, per la seva part, suposa un canvi de plantejament en la gestió de l’arxiu que fins a aquest moment mancava de professionalització. Amb el que això comporta, ja que s’han concretat tasques (com ara la identificació de les procedències i els productors, objectiu fins ara impensable a causa de la falta de personal especialitzat), en part gràcie a l’impuls econòmic que va suposar la subvenció rebuda l’any 2009 de la Fundació la Caixa. La realització de la guia ha constituït aquest treball de “picapedrer” al qual moltes vegades estem sotmesos els arxivers i que és tant necessari com imprescindible per encetar projectes tan ambiciosos com el de l’accessibilitat i visibilitat dels fons fotogràfics digitalitzats en el repositori de Memòria Digital de Catalunya. La sistematització en la descripció dels fons i les col·leccions fotogràfics seguint la NODAC (2007) marca un full de ruta per a properes experiències que s’enfrontin amb la realització d’aquest tipus d’instrument de descripció, alhora que posa a l’abast del ciutadà una de les col·leccions fotogràfiques més significatives de la història de Catalunya.

Nuria Téllez Rodero i Susanna Muriel
Arxiveres de l’Arxiu Històric i de l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres títols de la col·lecció Arxius i documents. Guies d”arxius de Catalunya a Publicacions de la Generalitat

Una resposta a “Guia dels arxius històrics de Catalunya, 9. Arxius històric i fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya | Post de Nuria Téllez i Susanna Muriel

Deixa un comentari