Escola d’Administració Pública de Catalunya. Cent anys | Post de Manuel Pérez Nespereira

Aquest any es commemoren els cent anys de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i, en el context polític i nacional en què ens trobem, aquesta commemoració és del tot oportuna, de la mateixa manera que una obra sobre aquesta institució esdevé imprescindible per entendre l’arribada a un moment que no es va iniciar ahir, precisament.

En aquest moment, i molt especialment després de la darrera Diada, apareixen a la premsa –pronunciades per diferents dirigents polítics–, referències a l’estat propi i a la necessitat de tenir estructures d’estat. Aquesta voluntat no és en cap cas nova, sinó més aviat centenària, forma part d’una tradició que, si més no, cal situar a començaments del segle passat.

Enric Prat de la Riba, fundador de l’Escola, considerava que els estats moderns es caracteritzaven per disposar d’exèrcits permanents i d’una burocràcia que excel·lís en la seva comesa. Respecte a la primera característica, ben poca cosa podia fer; respecte a la segona, va crear la institució que s’havia d’encarregar de formar aquesta burocràcia al servei del país.

Però, doctrinalment i políticament, va fer molt més. No era qüestió de crear una burocràcia al servei del no-res. Calia que es modifiquessin les condicions de Catalunya dins l’Estat espanyol. Calien competències, plenes encara que fossin en nombre limitat, i calia acompanyar aquestes competències d’unes estructures d’estat que permetessin el seu exercici.

El seu successor al capdavant de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch, va intentar aprofundir en aquesta direcció, i amb aquests mateixos objectius també es va treballar durant la Generalitat republicana.

Dues dictadures van fer fugisser el somni; però analitzar les lluites, els anhels i els assoliments de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya al llarg dels seus cent anys de vida ens ajuden a entendre on som, i com hem arribat fins aquí.

Manuel Pérez Nespereira
Autor d’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Cent anys. Doctor en història contemporània

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres títols editats per l’Escola d’Administració Publica de Catalunya a Publicacions de la Generalitat

Altres publicacions sobre la història de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya

Deixa un comentari