El Centre Excursionista de Catalunya. De la Segona República al franquisme. Esplendor, lluita i supervivència I Post de Josep Calvet

·

El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Centre Excursionista de Catalunya publiquen el catàleg de l’exposició del mateix títol que va ser inaugurada a Barcelona l’octubre de 2012 i que recorre diverses poblacions catalanes.

En el catàleg es repassa el recorregut vital del Centre Excursionista de Catalunya entre els anys 1931 i 1956 aprofitant la potencialitat de l’arxiu documental, cartogràfic i fotogràfic del Centre, testimoni de la tasca de preservació del patrimoni per part de l’entitat i els seus socis.

Culturalment i esportivament, el Centre Excursionista de Catalunya assoleix la seva plenitud en la primera meitat dels anys 30 del segle XX impulsant els treballs de la divisió comarcal de Catalunya proposada per Pau Vila, que fou president del Centre. Mentre, els alpinistes i escaladors del CEC assoliren gairebé tots els cims dels Pirineus, obriren noves vies d’ascensió i popularitzaren l’excursionisme. L’esquí es consolidà com una modalitat sòlida d’esport de muntanya i el CEC fou reconegut internacionalment quan entrà a formar part de la Unió Internacional d’Associacions d’Alpinisme (UIAA), una fita que contribuí a situar Catalunya en el mapa europeu i internacional.

De l’esplendor dels anys 1931 a 1935 es passa a la lluita, en tots els sentits, dels tres anys de la Guerra Civil. D’una banda, col·labora institucionalment o individualment amb el Govern de la Generalitat cedint refugis per a les Milícies Alpines o estimulant els socis a cedir material de muntanya per aquesta unitat militar o intentant mantenir una presència internacional. Des de l’any 1939, la lluita es converteix en supervivència davant una situació política desfavorable. Són els primers anys del franquisme en què el Centre Excursionista de Catalunya i els seus socis han de fer equilibris per mantenir l’entitat i el seu ric patrimoni documental, però al mateix temps han de reprendre l’activitat i han de mantenir l’esperit d’un poble que lluitarà per la llibertat.

Ens trobem, per tant, davant un volum que pretén donar a conèixer i posar en valor l’actuació del Centre Excursionista de Catalunya i la dels seu socis en el marc de la història de Catalunya en el període de la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme.

Josep Calvet
Historiador del Memorial Democràtic

[Fotos extretes del llibre, ambdues de la Molina, 1936.]

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres títols sobre història de Catalunya a Publicacions de la Generalitat

Deixa un comentari