La falsificació de moneda a la Catalunya del segle XIX|Post d’Albert Estrada Rius

El volum ara editat recull les actes de la Jornada d’estudi sobre la falsificació de la moneda a la Catalunya del segle XIX que va tenir lloc al Museu Nacional d’Art de Catalunya, el desembre de 2011, com a epíleg de l’exposició temporal La moneda falsa. De l’antiguitat a l’euro, celebrada al mateix Museu, i del seu catàleg. Les actes, publicades en coedició amb el Museu per la Universitat Pompeu Fabra, permeten posar a l’abast dels investigadors i del públic en general una visió, des d’angles molt diversos però complementaris, del que va significar la falsificació de moneda a la Catalunya vuitcentista. En aquest sentit, es planteja un recorregut necessàriament fragmentari, però molt evocador, per alguns testimonis d’aquest fenomen que van de la repressió legislativa i judicial empresa contra aquest delicte, passant pel seguiment que se’n feia a la premsa coetània, fins a l’estudi de les restes fins ara inèdites —peces, eines i màquines— que els arqueòlegs han desenterrat en algunes localitats catalanes.

La presentació de l’exposició La moneda falsa. De l’antiguitat a l’euro va ser, en el seu moment, un revulsiu per fer aflorar el conjunt de fons i materials ara estudiats i, de ben segur, aquesta nova publicació tornarà a fer aflorar més peces i coneixements que encara resten inèdits en algunes col·leccions i arxius catalans. De fet, algunes noves notícies ja han arribat als autors del recull i potser aquest post en faciliti l’arribada d’altres. Tot plegat, ha de permetre que en un futur, esperem que no massa llunyà, es pugui emprendre l’estudi científic i exhaustiu del fenomen de la falsificació de moneda en un període convuls però ple de dinamisme industrial com és el vuit-cents català i estudiar-lo com es mereix més enllà de l’anecdotisme amb què sovint s’ha mostrat aquest tema.

Albert Estrada-Rius
Conservador del Gabinet Numismàtic de Catalunya i coordinador científic de l’edició
de les actes de la Jornada La falsificació de moneda a la Catalunya del segle XIX

Fitxa de compra a la Llibreria en línea

Altres llibres sobre història de la moneda

Deixa un comentari