Mediterranean trough Women. El Mediterráneo de las mujeres l Post de Maria-Àngels Roque

La idea de dedicar el número 19/20 de Quaderns de la Mediterrània a la visió de les dones mediterrànies sorgeix a partir del debat sobre la condició femenina que va comportar la primavera àrab. Els esdeveniments polítics i socials ocorreguts als països del sud de la Mediterrània van posar de manifest les grans dificultats que tenen les dones per desenvolupar les seves capacitats, prendre decisions, aconseguir una independència econòmica, etc. Per sort, també hem pogut conèixer algunes figures que han aconseguit desafiar la mentalitat més tradicional d’aquests països, com ara les joves blogueres i periodistes que han participat activament en la primavera àrab. El treball de les associacions, en aquest sentit, ha estat també primordial. Les veus d’aquestes dones, moltes d’elles joves, han quedat reflectides en aquest número de Quaderns de la Mediterrània.

Tanmateix, el dossier, amb una trentena de participacions, aprofundeix en la condició femenina, especialment als països del Sud de la Mediterrània, per tal de mostrar la diversitat social i les problemàtiques reals de moltes dones. L’art i, en general, la creació, apareixen com una eina fonamental per promoure les seves capacitats. En efecte, les dones creatives podran assumir un lideratge que els permetrà d’aconseguir un espai públic, una major visibilitat i un millor reconeixement de les seves habilitats. Això és especialment important en aquests temps de crisi socioeconòmica i de valors.

Les veus d’aquestes dones mediterrànies intenten incidir amb força en els diversos esdeveniments institucionals que tenen lloc a la zona Euromed, com ara el Forum Mediterranéen de la Fundació Anna Lindh (celebrat el mes d’abril passat a Marsella) o la propera Conferència Ministerial Euromed, que tindrà lloc el proper setembre a Paris.

Així doncs, mitjançant els testimonis i les experiències de dones molt diferents, Quaderns de la Mediterrània vol mostrar els reptes amb què s’enfronten aquelles que participen activament a les transformacions culturals i socials dels seus països.

Maria-Àngels Roque
Directora de l’Àrea de Cultura i Societat Civil de l’Institut Europeu de la Mediterrània

Fitxa de compra a la Llibreria en línea

Altres números de Quaderns de la Mediterrània

Deixa un comentari