Joves i política en una democràcia en transformació l Post de Roger Soler i Martí

Democràcia, participació i joventut

Als diaris, a les tertúlies radiofòniques, als debats polítics o a les converses de cafè, s’hi deixa sentir sovint la idea que les persones joves passen de la política. Però en aquests mateixos espais també es parla de les múltiples, i cada cop més nombroses, mobilitzacions que tenen una gran presència de població juvenil. Així doncs, els joves són desafectes? Estan mobilitzats? Totes dues coses alhora?

La publicació Democràcia, participació i joventut (editada conjuntament per la Direcció General de Joventut, la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament) recull l’anàlisi de la relació de les persones joves amb la democràcia en un moment de canvis profunds que afecten els vincles que la ciutadania estableix amb les institucions democràtiques i, en general, amb l’esfera pública. Per fer-ho, s’analitza l’Enquesta de participació i política 2011 que permet comparar les actituds i els comportaments de les persones joves amb la resta de grups d’edat. D’aquesta manera, al llarg de la publicació, s’ofereix una visió precisa de la singularitat de la participació de les persones joves, que no sempre correspon a les idees preconcebudes sobre la participació i l’afecció política juvenil. A partir d’aquí, l’estudi identifica trets i tendències en la relació de la joventut amb la democràcia, posant l’èmfasi en la diversitat del col·lectiu jove i en les desigualtats que apareixen darrere els seus comportaments participatius. I és que la joventut és un col·lectiu heterogeni, complex i permeable als fenòmens socials.

El llibre descriu com la participació i la implicació política de la població jove es mou en un espai de tensions contraposades. Per un costat, la precarització de les condicions de vida, la sensació creixent de vulnerabilitat, la manca d’expectatives i el debilitament d’alguns elements d’identitat col·lectiva, allunyen el col·lectiu jove dels espais de rellevància social i en dificulten la identificació amb els partits polítics o les institucions públiques. Per l’altre, en canvi, els resultats mostren una joventut que –encara que se sent allunyada dels espais més institucionals– té una implicació notable amb l’entorn i registra uns nivells de participació i una diversitat de repertoris que fa pensar que segueix cercant formes creatives per esdevenir un subjecte polític actiu.

Roger Soler i Martí
Politòleg i autor de Democràcia, participació i joventut

Fitxa de compra a la llibreria en línea I Text complet en PDF

Altres publicacions de la col·lecció Estudis

Deixa un comentari