Catalunya en transició l Post de Josep Calvet

El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya publica el catàleg de l’exposició que, amb el mateix títol, va ser inaugurada a Barcelona al juliol de 2013 i, des de final d’any, itinera per pobles i ciutats de Catalunya. El marc cronològic de la mostra va des del 1971, any de la constitució de l’Assemblea de Catalunya, i acaba l’any 1980, data de les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.

En el catàleg es repassa què fou i representà la Transició a Catalunya sense perdre l’horitzó del marc estatal. Aquesta mirada catalana del procés se centra en dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les primeres eleccions democràtiques de l’any 1977 basat en la unitat des de l’interior del país durant la dictadura franquista de les incipients forces polítiques a l’entorn entorn de l’Assemblea de Catalunya, la plataforma unitària que acollirà tant partits polítics com moviments sindicals, culturals i associatius. El segon tret diferenciador és el procés polític electoral des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980, que comporta un mapa polític diferenciat al que es constitueix a la resta de l’Estat.

Els textos, a part d’explicar els diversos àmbits temàtics de l’exposició, incorporen una lectura crítica en clau de reflexió democràtica ressaltant algunes de les mancances i silencis que han conduït de manera significativa a posar en qüestió actualment la Transició.

El catàleg inclou un recull de les fotografies més representatives del període, així com una selecció de documents inèdits procedents dels arxius dels governs civils de Catalunya, la major part de la qual no ha estat estudiada.

Josep Calvet
Historiador i tècnic del Memorial Democràtic

Fitxa de compra a la llibreria en línia

Altres novetats d’història a Publicacions de la Generalitat

Una resposta a “Catalunya en transició l Post de Josep Calvet

  1. Gran feina en polítiques de memòria del Memorial Democràtic, que contrasta i molt amb les crítiques que el relator de NU ha dedicat al govern de l’Estat. En aquest, com en tants altres temes, també (per sort) som diferents.

Deixa un comentari