Gestió i impuls de les infraestructures II: Aigua l Post de Joan Antoni Santana

Aquest Informe del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) aporta el valor afegit del consens dels agents socials en l’àmbit de l’aigua mitjançant un seguit de propostes elaborades a partir de l’anàlisi exhaustiva de la regulació, la planificació i la gestió del cicle de l’aigua i les infraestructures catalanes.

La informació i les propostes en l’àmbit de l’aigua contingudes en aquesta obra no podien ser més oportunes, atès que tot allò que estava projectat i planificat s’ha de revisar de nou.

Per què no valorar les instal·lacions que han contribuït al desenvolupament sostenible de Catalunya? Estaran ben mantingudes i seran suficients durant els períodes de sequera? Per què ha millorat l’estalvi i l’eficiència dels usos urbans i industrials de l’aigua? Què passa després d’una sequera?

L’Informe també respon els reptes que queden pendents i per què: la revisió de la planificació, la informació i la sensibilització, les polítiques destinades als usos agraris, la cessió i l’intercanvi d’usos de l’aigua, la reutilització, la integració de la dessalinització, les connexions a la xarxa, la fiscalitat de l’aigua, o l’avaluació del comportament per sectors.

Per respondre aquestes qüestions i més, l’Informe analitza l’aplicació de la Directiva marc de l’aigua a Catalunya; la quantitat, disponibilitat i qualitat de l’aigua; les dificultats per gestionar un país dividit en conques (la conca hidrogràfica de l’Ebre i les conques internes de Catalunya); l’evolució dels usos de l’aigua, però també dels embassaments, les potabilitzadores, les dessalinitzadores, les depuradores, les hectàrees regades, les inversions, els costos i el finançament, entre d’altres matèries.

Joan Antoni Santana Garcia
Doctor en Economia. Director del Gabinet Econòmic del CTESC

Deixa un comentari