La repressió franquista i la revisió jurídica de les dictadures. II Col·loqui internacional Memorial Democràtic

Podran jutjar-se els crims del franquisme? Gaudeixen d’impunitat les dictadures? Fins a quin punt la justícia universal pot posar-hi fre? Moltes d’aquestes qüestions es van plantejar a Barcelona en el marc del II Col·loqui internacional Memorial Democràtic: La repressió franquista i la revisió jurídica de les dictadures. El col·loqui, organitzat conjuntament amb l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, es va celebrar els dies 9, 10 i 11 de juny de 2010. Durant aquests tres dies, eminents juristes, historiadors i estudiosos de la dictadura franquista, van debatre sobre la violència, el seu aparell estatal i la seva evolució per posar sobre la taula les possibilitats de jutjar aquests crims a partir d’una visió global, comparant el cas espanyol amb el d’altres estats què s’han enfrontat al seu passat dictatorial.

La sessió inaugural, amb la participació de Juan Guzmán —el jutge que va processar al dictador xilè Augusto Pinochet— i Estela de Carlotto —presidenta de l’associació argentina Abuelas de la Plaza de Mayo—, va donar inici a tres intenses jornades plenes de ponències, taules rodones i actes paral·lels. En el seu transcurs, s’analitzaren les transicions de les dictadures a les democràcies de diferents països (especialment les d’Alemanya, Itàlia, Argentina i Xile), s’estudià el desenvolupament de la violència i les institucions repressives sota el règim franquista (els consells de guerra, els tribunals de responsabilitats polítiques, els estats d’excepció, etc.), i es van debatre les possibilitats i perspectives d’anul·lació dels judicis franquistes. En el col·loqui, hi participaren especialistes de renom internacional com Pietro Barcellona, Kai Ambos, Eduardo Luís Duhalde, Joan Garcés, Carlos Slepoy, Paul Preston, Borja de Riquer, Pelai Pagès, Manel Risques, Alicia Gil, Juan José del Águila, etc. En aquest llibre, s’hi recullen les seves ponències (un total de 16) més una crònica del col·loqui.

Just en el moment actual, quan els familiars de les víctimes del franquisme han hagut de recórrer a la justícia argentina, aquest llibre proporciona moltes de les claus per entendre el perquè d’aquesta acció i esbossa els possibles resultats que la poden seguir.

Fitxa de compra a la llibreria en línia

Altres títols del Memorial Democràtic a Publicacions de la Generalitat

Leave a Reply