Catàleg de paisatge de les Terres de l’Ebre l Post de Pere Sala

Ell llibre identifica i descriu els paisatges de les Terres de l’Ebre, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per a assolir-los. A banda d’una descripció general de tot l’àmbit de les Terres de l’Ebre dividida en set capítols, s’identifiquen i es descriuen una per una les dinou unitats de paisatge que les conformen: Altiplà de la Terra Alta, Serra del Tormo, Riberes de l’Algars, Serra de Pàndols-Cavalls, Cubeta de Móra, Baix Priorat, Serra de Llaberia, Barrufemes, Burgans, Muntanyes de Tivissa-Vandellós, Serres de Cardó-Boix, El Port, Plana del Baix Ebre-Montsià, Paisatge fluvial de l’Ebre, Vessants de Tivenys-Coll de l’Alba, Litoral del Baix Ebre, Serres de Montsià-Godall i Delta de l’Ebre.

Un dels apartats més destacats del llibre és el bloc 3, que fa una síntesi dels principals elements paisatgístics  que caracteritzen i estructuren els paisatges ebrencs. A aquests elements se’ls atribueix una gran quantitat de valors paisatgístics (estètics, socials, naturals, històrics,…) i són els que doten d’identitat i simbolisme els paisatges de les Terres de l’Ebre. Es tracta dels fons escènics i les fites, el riu Ebre i les terrasses fluvials, els conreus de secà amb construccions de pedra seca, els barrancs i les rieres, els conreus de cítrics, els patrons d’assentament i el Delta de l’Ebre.

L’Observatori del Paisatge, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, i amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, ha publicat  el llibre del Catàleg de paisatge de les Terres de l’Ebre. Es tracta del tercer catàleg que es publica després del de les Terres de Lleida —editat el 2010— i el del Camp de Tarragona —editat el 2012—. Aquesta publicació parteix del document tècnic aprovat pel Departament de Territori i Sostenibilitat l’any 2010.

El Catàleg de les Terres de l’Ebre, ha estat possible gràcies a un conveni entre la Diputació de Tarragona i el Departament de Territori i Sostenibilitat. La cartografia ha estat elaborada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i ha tingut la col·laboració dels alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona en la tasca de producció de bona part de les imatges que surten a la publicació.

Pere Sala
Coordinador de l’Observatori del Paisatge

Fitxa de compra a la Llibreria en línia Versió en pdf

Altres catàlegs de paisatge a Publicacions de la Generalitat

Deixa un comentari