Revista d’Etnologia de Catalunya número 39 | Post de Xavier Roigé i Camila del Mármol

Aquest nou volum de la Revista d’Etnologia de Catalunya, editada per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultuals (DGCPAAC) del Departament de Cultura, conté un dossier central sobre patrimoni immaterial dirigit pels antropòlegs Xavier Roigé i Camila del Mármol, el qual s’interessa per les implicacions polítiques, socials i econòmiques relacionades amb l’aparició del patrimoni immaterial. L’aprovació de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial per part de l’Assemblea General de la UNESCO en 2003, marca el començament d’una nova etapa no només en la història de la gestió internacional del patrimoni, sinó també en el mateix concepte de patrimoni. Suposa també canvis importants tant en relació a la conceptualització del patrimoni com en l’aparició d’un nou àmbit de recerca i gestió a nivell internacional. Des de llavors, el patrimoni immaterial viu una certa moda, present en les polítiques públiques, en la recerca, en les polítiques de gestió i difusió del patrimoni i fins i tot ha penetrat amb força en els propis museus, modificant el propi concepte de què pot ser considerat patrimoni. En aquest número presentem una sèrie d’articles amb diferents perspectives relacionades amb el patrimoni immaterial, textos que pretenen explorar diferents vessants d’aquest tipus de patrimoni, tot oferint una visió de conjunt sobre la realitat del patrimoni immaterial a l’actualitat.

A més, la revista inclou també l’apartat Recerques Etnològiques a Catalunya, que aplega un conjunt d’onze articles que presenten algunes de les investigacions dutes a terme aquests darrers anys en el marc del programa de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya de la DGCPAAC. El contingut de la revista es completa amb els articles que composen els apartats Miscel·lània i Etnomón, articles de tipus teòric i descriptiu que s’aproximen a diferents realitats socials actuals des de la perspectiva de l’antropologia i l’etnologia.

Xavier Roigé i Camila del Mármol
Antropòlegs. Universitat de Barcelona

Revista d’Etnologia de Catalunya núm. 39 (versió pdf)

Altres números de la Revista d’Etnologia de Catalunya

Deixa un comentari