Espais de mort i diversitat religiosa. La presència de l’islam als cementiris i tanatoris catalans l Post de Jordi Moreras i Ariadna Solé

Morir lluny de casa, lluny de les persones estimades, és un escenari que tots voldríem evitar. Naixem acompanyats, i també volem morir envoltats dels nostres. El caràcter inesperat de la mort sembla ser més intens quan el difunt és una persona emigrada. La seva mort interpel·la, per darrer cop, les seves pertinences respecte la societat d’origen i la que l’ha acollit. Al mateix temps, activa i mobilitza els vincles comunitaris davant la desaparició d’un dels seus membres. La darrera cura del difunt, per tal que aquest pugui tenir una “bona mort”, esdevé una obligació comunitària.

Aquest llibre, obra dels antropòlegs Jordi Moreras i Ariadna Solé i publicat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, del Departament de Cultura, dins la seva col·lecció Estudis sobre el Patrimoni Etnològic de Catalunya, analitza, d’una banda, la gestió comunitària de la mort entre els col·lectius musulmans a Catalunya, mostrant les adaptacions que han hagut d’elaborar-se per tal de mantenir les seves especificitats funeràries. D’altra banda, el pluralisme religiós formula nous reptes en la regulació pública de la diversitat. El text inclou un repàs a la situació de l’enterrament islàmic a Catalunya, però també a l’Estat espanyol i a Europa, i al marc legal català en matèria d’enterraments. A més a més, s’estudien les reivindicacions per part de col·lectius musulmans a Catalunya per la consecució d’espais per a l’enterrament islàmic i els espais on aquests rituals poden dur-se a terme actualment. Així, aquest treball mostra el cas dels musulmans que exemplifica les situacions generades davant la incorporació de la pluralitat religiosa i cultural dins dels espais de gestió de la mort en la nostra societat, com són els cementiris i tanatoris.

Jordi Moreras i Ariadna Solé

Espai de mort i diversitat religiosa. La presència de l’islam als cementiris i tanatoris catalans (versió pdf)

Presentació el proper dia 2 de desembre a la capella del Cementiri de Poblenou:


Deixa un comentari