Un eclipsi de sol ’ab tanta escuritat com si fos la nit’ en dues narracions del 1706 l Post de Raimon Alamany

Recentment, hem publicat el llibre Les narracions històriques de Francesc de Castellví. Textos escollits amb una introducció de la historiadora Mercè Morales i  la traducció d’Antoni Dalmau. Al costat dels episodis de la guerra de Successió, que en són el motiu central, hi trobem informacions sobre els costums de l’època i fets meteorològics, astronòmics i culturals realment interessants.

Així, Francesc de Castellví (Montblanc, 1682 – Viena, 1757) descriu, inserit en els fets de la guerra, l’eclipsi total de sol que es va observar a bona part d’Europa el 12 de maig de 1706. Aquest eclipsi també va ser descrit per l’escrivà de la Diputació del General en el dietari d’aquesta institució. Us en deixem aquí els dos fragments i us animem a llegir aquests llibres extraordinaris:

12 de maig de 1706
“En aquell mateix moment, devien ser entre les vuit i les nou del matí, va esdevenir-se un eclipsi de sol tan tenebrós, horrorós, extraordinari i tan poques vegades vist (…). Durant més de tres quarts d’hora es van veure les estrelles.
Era tanta la foscor que torbava la marxa de les tropes. Els fusellers i els paisans, esparverats, van quedar inactius per prosseguir el combat [al pla de Barcelona] i ja cantaven victòria. (…) En el moment de l’eclipsi, el cavall del rei Felip es va deturar…”
Les narracions històriques de Francesc de Castellví. Episodis de la guerra de Successió. Textos escollits, Generalitat de Catalunya, 2014, pàg. 181.

Dimecres, a XII de maig de MDCCVI
“En aquest mateix dia, a las nou horas del matí, hi ha hagut eclipse de sol que ha durant una hora ab alguna escuritat de sol. Però ha durat algun mig quart, poch més o menos, que lo sol se ha enterament tapat ab tanta escuritat com si fos la nit. Vehent-se resplandint las estrellas, que ha causat gran horror, de forma que los nats no havien vist tal eclipse”
Dietaris de la Generalitat de Catalunya 1411-1713, vol. X, 2007, pàg.702.

Raimon Alamany
Subdirector general de Publicacions

Les narracions històriques de Francesc Castellví. Episodis de la guerra de successió. Textos escollits.
Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Dietaris de la Generalitat 1411-1713 (10 vol.)

Nota: Il·lustració d’un eclipsi de sol als Dietaris de la Generalitat de Catalunya 1411-1713, en aquest cas l’esdevingut el 29 d’agost de 1448 (vol. I, pàg. 106 i 508).


2 respostes a “Un eclipsi de sol ’ab tanta escuritat com si fos la nit’ en dues narracions del 1706 l Post de Raimon Alamany

 1. Molt bons comentaris. Em permeto afegir com a document gràfic dels fets les medalles commemoratives fetes per l’entrada el 1706 de l’arxiduc Carles després de fer capitular les tropes castellanes i franceses que dominaven la ciutat de Barcelona. En aquestes medalles es representa l’eclipse de sol que es va donar i es juga amb el simil que és el rei-sol Lluís XIV i el seu poder els que s’eclipses. Us convido a veure-ho en directe a l’expo “Històries metàl·liques. Art i poder a la medalla europea” al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al catàleg de l’exposició.

 2. Gràcies Albert, molt interessants les medalles que esmentes, que ara he pogut veure en l’excel·lent catàleg (pàg. 36 i 103) de l’exposició (oberta fins al 18.10.2015 al Mnac).
  A més, el catàleg m’ha donat la referència d’una altra notícia contemporània de l’eclipsi que desconeixia: els Anales de Cataluña de Narcís Feliu de la Penya de 1709. Allí també és descrit com a “horrorós i extraordinari”.

  Informació de l’exposició ‘Històries metàl·liques. Art i poder a la medalla europea’:
  http://www.museunacional.cat/ca/histories-metalliques-art-i-poder-la-medalla-europea

  Fitxa del catàleg de l’exposició a la Llibreria en línia de la Generalitat:
  http://llibreria.gencat.cat/product_info.php?products_id=8421

Deixa un comentari