Tallar-lo per després plantar-lo. Aproximació etnogràfica de la Plantada de l’Arbre Maig a Òrrius l Post de Mireia Roca i Eva Cerveto

Als Països Catalans, les festes de l’arbre tenen lloc en diferents moments de l’any i sota noms i rituals diversos. Totes aquestes festes tenen un conjunt de característiques i d’elements comuns que fan sospitar un origen al voltant d’un mateix culte. Ara bé, aquestes celebracions presenten avui una rica mostra de manifestacions culturals que ens suggereixen que un culte d’origen incert en el temps s’ha anat revestint i dotant de significats diversos.

Aquesta recerca etnogràfica gira entorn de la Festa del Maig que se celebra cada any a la localitat d’Òrrius, a la comarca del Maresme. La festa té com a protagonista un arbre de grans dimensions que els habitants del poble seleccionen, tallen i traslladen col·lectivament fins a la plaça de la vila, on és plantat de nou.

Lluny de buscar l’origen històric d’aquesta celebració, les autores complementen la descripció tenint en compte altres festes de l’Arbre que se celebren actualment en diferents pobles de Catalunya. Les particularitats de cada un d’ells mostren la diversitat de formes i significats que adopten.

Però el ritual del Maig a Òrrius amaga alguna cosa més que plantar un arbre, quelcom que dóna sentit a les persones que hi participen. Aquest és el propòsit d’aquesta etnografia, copsar quina és la singularitat de la plantada del Maig a Òrrius.

La publicació és un dels resultats d’un treball etnogràfic becat l’any 2010 pel Centre de Promoció de la Cultura popular i Tradicional Catalana (actualmet, Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Mireia Roca Escoda i Eva Cerveto Vidal
Antropòlogues

Tallar-lo per després plantar-lo. Aproximació etnogràfica de la Plantada de l’Arbre Maig a Òrrius (versió pdf)

Altres publicacions de la col·lecció Estudis sobre patrimoni etnològic de Catalunya

Deixa un comentari