Recerca i Immigració VII. Migracions dels segles XX i XXI: una mirada candeliana l Post de Magda Garcia

Una característica inherent a la natura humana és la seva mobilitat. Tanmateix, la crisi econòmica occidental ha fet més complexes les vivències i les experiències que exemplifiquen els immigrants immersos en els processos migratoris contemporanis. Per tal de dotar-nos d’una perspectiva històrica, és important recordar i preservar el llegat de Paco Candel i de la seva generació, persones que varen patir circumstàncies molt difícils i que varen anar superant-les gràcies a la cultura de l’esforç i a l’esperança de donar una vida millor als seus fills. En Paco Candel ens sembla molt rellevant perquè ell mateix va ser un pont entre els catalans i els castellans. Dimensions de l’època de Candel, com la transformació urbanística i social de barris de l’extraradi, la reivindicació d’un habitatge digne quan moltes famílies encetaven la seva trajectòria residencial a Catalunya vivint en barraques, la rellevància d’obtenir un lloc de treball, d’escolaritzar els fills, i, més endavant, l’augment dels matrimonis mixtos entre catalans i andalusos, murcians, extremenys… han estat una constant en la vida de les famílies catalanes.

En aquest sentit, i coincidint amb el cinquantè aniversari de la publicació d’Els altres catalans, els dies 17 i 18 de desembre de 2014 vàrem organitzar, juntament amb el Centre d’Estudis Demogràfics, la Fundació Paco Candel i el Museu d’Història de Catalunya, dos actes al voltant de Paco Candel i la seva mirada candeliana.

L’objectiu va ser, essencialment, contextualitzar les migracions dels segles XX  i  XXI, contribuint així a trobar nexes i similituds entre les migracions del passat i les actuals.  Aquests actes, i la reflexió inherent als continguts que vehiculen, no haguessin estat tan reeixits si no haguéssim comptat amb investigadors i investigadores vinculats al Centre d’Estudis Demogràfics.

A hores d’ara, amb les migracions actuals, vingudes d’arreu del món, necessitem continuar construint ponts per anar forjant nexes que enforteixin la nostra cohesió social tan preuada. Un exercici que està en consonància amb el programa “Paco Candel: Catalunya, un sol poble”, impulsat per la Direcció General per a la Immigració, i que aprofundeix en la necessitat de sensibilitzar sobre la importància de les migracions dels seglesXX i XXI:
http://benestar.gencat.cat/ca/ambits_tematics/immigracio/recursos_professionals/recursos_pedagogics/programa_paco_candel/

Aquest nou volum de la col·lecció Ciutadania i Immigració ens apropa al nostre passat recent, en el qual la immigració de persones i famílies senceres vingudes d’arreu de l’Estat espanyol ha estat un element estructural per a la demografia i la sociologia catalana actual. A ningú se li escapa que sense l’arribada d’aquestes persones la Catalunya actual no tindria, ni de bon tros, més de set milions d’habitants ni comptaria amb persones d’arrels tan diverses que posen de manifest la idiosincràsia catalana, la nostra capacitat d’integrar tothom que ho desitja.

El llibre que teniu a les mans inclou un article de cada ponència presentada per investigadors i investigadores de diferents departaments i unitats de la Universitat Autònoma de Barcelona: el Centre d’Estudis Demogràfics, el Departament de Geografia, el Grup de Recerca en Antropologia Fonamental i Orientada i el Grup de Recerca INMIX. També hi han col·laborat investigadors del Departament de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona, de l’Institut d’Estudis Demogràfics i de Trajectòries de Vida de la Universitat de Ginebra, de la Universitat de Màlaga i del Departament de Sociologia de la Universitat de Harvard. L’anàlisi gira al voltant d’aquests eixos: (1) Migracions i assentament de la població immigrada, (2) Vida laboral i familiar dels immigrats i (3) L’obra de Candel.

A Catalunya l’ascensor social ha continuat pujant d’ençà del segle passat i, malgrat les dificultats actuals, hem de continuar treballant perquè no s’aturi. I entenem que des de la Direcció General per a la Immigració hem de continuar aportant eines de reflexió i d’anàlisi per contribuir a sensibilitzar sobre la rellevància dels fluxos migratoris per tal que la Catalunya dels nostres fills continuï sent un exemple de cohesió social i de respecte a les diferències.

Magda Garcia
Responsable de Recerca i Publicacions
Direcció General per a la Immigració

Recerca i Immigració VII. Migracions dels segles XX i XXI: una mirada candeliana (versió pdf)

Altres publicacions de la col·lecció Ciutadania i Immigració

Deixa un comentari