Lluís Companys; vida, reivindicació i memòria d’un president l Post d’Oriol Dueñas

L’any 2015 es va commemorar el 75è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat de Catalunya Lluis Companys. El president Companys va ser l’únic president escollit democràticament que va ser executat pel feixisme. Gràcies a la complicitat del nazisme amb la dictadura franquista, Lluis Companys va ser detingut il·legalment mentre es trobava exiliat a França i entregat a les autoritats del règim. Unes autoritats que no van tenir cap mena de consideració sobre la seva persona, al ser empresonat, torturat i jutjat per un consell de guerra sense cap mena de garantia política.

Però la biografia del president Companys va molt més enllà de la seva darrera etapa. Durant la seva vida destacà per la seva professió d’advocat defensant els interessos de les classes treballadores i del món rabassaire, per la seva activitat periodística i pel seu activisme polític en defensa de les llibertats i la democràcia. Durant la II República va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat, fins assumir a inicis de 1934 la presidència de la Generalitat de Catalunya. Després dels fets d’octubre de 1934 fou empresonat. En privació de llibertat es mantindria fins el febrer de 1936. A partir d’aquí els pitjors anys de la seva vida, amb la Guerra Civil, exili i posterior assassinat.

Aquest llibre vol ser un homenatge a la figura del president Companys. Es tracta d’una biografia que repassa a través dels textos de diversos especialistes els fets més destacats de la seva vida, fins arribar al seu tràgic final. A part d’això, també vol mostrar totes les activitats reivindicatives que s’han fet a nivell polític, científic —amb un repàs de tots els volums que s’han publicat a l’entorn de la seva figura— i popular des del moment que es va produir la seva mort, i molt especialment, des del precís moment que Catalunya va poder recuperar les llibertats, l’autonomia i la democràcia.

Oriol Dueñas i Iturbe
Historiador, tècnic del Memorial Democràtic

Fitxa de compra a la llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció: Documents del Memorial Democràtic

Deixa un comentari