Catalunya és terra de gegants. Els gegants són protagonistes indispensables de les festes catalanes. Són una de les nostres tradicions més vives, entranyables i arrelades. Han perdurat en el temps, després de superar moments difícils, i s’han anat renovant fins arribar al moment actual, en què gaudeixen d’una plena vigència. Aquestes figures han experimentat una expansió considerable des del darrer terç del segle XX i al seu voltant ha sorgit un important moviment associatiu que aplega un munt de persones. Malgrat tot no parlem d’un fenomen exclusivament modern, sinó que ja són presents a les nostres festes des del segle XV.
El llibre que teniu a les mans ens mostra un projecte únic. Un recull dels nostres gegants centenaris, els més patrimonials, les figures més antigues conservades a Catalunya. Es tracta de peces d’un valor material incontestable per la seva antiguitat i el seu valor artístic, però sobretot són elements simbòlics que presideixen la festa, el moment més comunitari de la població, i un referent intergeneracional del sentit de pertinença. Figures que gràcies molt sovint a la devoció de la gent i a la seva consciència patrimonial han arribat fins als nostres dies.
La publicació d’aquest projecte és fruit de la feina d’un equip que ha hagut de treballar amb unes pautes, tot destriant allò que era documentat del que la imaginació de la mateixa gent havia anat confegint. Es tracta, doncs, d’una combinació perfecta d’història, rumor i llegenda. Fins i tot, s’han hagut de desestimar còpies de figures originals inexistents.
El llibre ha estat coordinat per Lluis Ardèvol i Julià, amb la participació de Carles Freixes i Codina, Jan Grau i Martí, Oriol Ibàñez i Roig, Jordi Miralles i Jonch, Gerard Picó i Viñas, Gerard Pouget Navarro, Joan Pozo i Marcet i Albert Rumbo i Soler.
Lluis Ardèvol i Julià
Coordinador i autor
Fitxa de compra a la llibreria en línia
El Catàleg de gegants centenaris de Catalunya (versió pdf)