Col·lecció Antonio Gallardo Ballart. Obres d’art romànic i gòtic l Post de Jordi Camps

Antonio GallartEl llibre Col·lecció Antonio Gallardo Ballart. Obres d’art romànic i gòtic és el catàleg de l’exposició que ha reunit les vint obres mestres que van ingressar al Museu Nacional d’Art de Catalunya l’any 2015 i que va tenir lloc entre el 17 de març i el 3 de juliol de 2016. Entre les obres mostrades i estudiades hi destaquen fragments de pintura mural romànica de monuments com San Pedro de Arlanza i, sobretot, peces d’artistes de primera fila del gòtic català  els germans Serra, Lluís Borrassà, Bernat Martorell. També sobresurten autors del món hispànic medieval com Nicolás Francés o Martín Bernat. L’esdeveniment i la publicació són molt especials, donat que el Museu no rebia un conjunt d’obres d’art medieval tan important des de la dècada de 1970.

La publicació compta amb les presentacions habituals, una d’elles signada pel col·leccionista, i d’un text de presentació que valora la importància i la significació de la col·lecció. A continuació, hi ha la catalogació amb les obres ordenades cronològicament (des del segle XII fins al segle XVI) que inclou, a més de les fitxes tècniques, estudis detallats de cadascuna d’elles. Els treballs, signats pels conservadors d’Art Medieval i d’Art del Renaixement i del Barroc del propi Museu Nacional, constitueixen un material ric que serveix de base per a aportacions futures, així com una revisió d’algunes de les obres més significatives de l’art medieval català.

Els textos estan acompanyats de fotografies en color de totes les obres, detalls inclosos, i d’algunes imatges de caràcter complementari. Han estat editades dues versions, en català i castellà, cadascuna d’elles amb la traducció de tots els textos a l’anglès.

Jordi Camps i Sòria
Conservador en Cap de l’Àrea d’Art Romànic del Museu Nacional d’Art de Catalunya

Fitxa de compra a la llibreria en línia: versió en català  |   versió en castellà

Altres publicacions del MNAC a la llibreria en línia

 

Leave a Reply