Muntanyes de formatge. Transformacions productives i patrimonialització a l’Urgellet i el Baridà ǀ Post de Camila del Mármol

formatgeAquest llibre té com a objectiu l’estudi de les transformacions socials i productives que han tingut lloc al territori del Baridà i l’Urgellet durant el segle XX, al cor de la comarca de l’Alt Urgell.  La producció làctia ha estat un fenomen fonamental per entendre el desenvolupament econòmic, polític i cultural del Pirineu durant el segle XX. L’estudi dels fenòmens relacionats amb la llet ens permet resseguir tota una sèrie de realitats que han marcat el pas de l’últim segle i ens dóna claus per apropar-nos a molts dels fenòmens contemporanis. En un context de transformacions importants al territori, analitzem la producció lletera i formatgera de les últimes dècades en el marc dels processos de patrimonialització.

L’anàlisi de les formes en què els territoris i els seus habitants es relacionen amb el seu passat no ens ha de portar a debats estèrils sobre la invenció de la tradició o sobre la veracitat dels passats en qüestió. Ben al contrari, el que ens ha interessat en aquest llibre és explorar els usos del passat de cara al futur, amb la mirada posada en la voluntat dels habitants, empreses i institucions locals de construir possibilitats per viure i habitar el territori. Les dinàmiques globals i els mercats d’escala determinen els marges de desenvolupament de moltes àrees rurals, però deixen també finestres a través de les quals podem entreveure l’enginy i inventiva de les societats locals a l’hora de garantir un futur viable. A aquestes muntanyes, relacionades amb la llet i el formatge de maneres diverses des de fa segles, es continuen buscant camins que portin a nous futurs, futurs que miren al passat i l’interpreten, però sempre des del present que habiten.

Aquesta monografia és el resultat d’un treball d’investigació encapçalat per la xarxa de museus etnogràfics Consorci Ruta dels Oficis d’Ahir de l’Alt Urgell, amb Camila del Màrmol i Carles Gascón com a investigadors principals, i realitzat entre els anys 2009 i 2013 en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC), que duu a terme el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya .

Camila del Mármol Cartañá
Autora

Fitxa de compra a la llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció Temes d’Etnologia de Catalunya

Leave a Reply