Marxar per tornar. L’adquisició de competències professionals en l’emigració internacional de les persones joves ǀ Post de Neus Alberich, Clara Rubio i Pau Serracant

marxar-per-tornarQuè passa quan un jove marxa a treballar o a estudiar a un altre país? Quines competències tenia abans de marxar i quines desenvolupa? Com valoren les empreses catalanes l’experiència professional de les persones joves a l’estranger? L’Observatori Català de la Joventut ha publicat la recerca Marxar per tornar, centrada en joves d’entre 23 i 32 anys nascuts a Catalunya, amb una titulació superior, que han tingut una experiència professional al Regne Unit i que després han tornat a Catalunya per treballar o buscar feina. Per complementar la visió de les persones joves i contrastar-la amb la de les empreses catalanes, s’han realitzat entrevistes a vuit reclutadors de diferents àmbits professionals.

Totes les persones entrevistades han coincidit en posar de manifest que aquesta experiència internacional les ha ajudat a adquirir o desenvolupar competències sistèmiques com l’autoconfiança o la seguretat en un mateix i la manera d’afrontar els conflictes; l’autonomia i l’adaptació; o la gestió de les emocions i de l’estrès. També han adquirit competències instrumentals. Destaca l’aprenentatge i el perfeccionament de l’anglès i el desenvolupament de noves estratègies i habilitats comunicatives. Finalment, pel que fa a les competències interpersonals, destaquen la tolerància i l’obertura als altres.

Quins guanys i pèrdues han detectat les persones joves en els seus processos de retorn a Catalunya? Sens dubte, destaquen un cert “xoc cultural” entre dues cultures empresarials, valorant la cultura empresarial de Catalunya com a “menys avançada”. Per contra, el fet d’haver estat desconnectades de la realitat laboral catalana o de no haver estat treballant en el seu camp professional no és percebut per les persones reclutadores com un obstacle.

Quin aspectes valoren les empreses catalanes de l’experiència professional dels joves a l’estranger? En general, tant joves com empreses coincideixen força. Aquestes últimes, a més, valoren altres competències que les persones joves no han identificat, com la iniciativa, la valentia i el lideratge.

Finalment, joves i reclutadors posen en valor la importància d’una experiència internacional, en el sentit que reconeixen positivament les habilitats que creuen que una persona ha desenvolupat en la seva estada a l’estranger.

Neus Alberich, Clara Rubio i Pau Serracant
Autors

Marxar per tornar. L’adquisició de competències professionals en l’emigració internacional de les persones joves (versió pdf)

 

Deixa un comentari