Marxar per tornar. L’adquisició de competències professionals en l’emigració internacional de les persones joves ǀ Post de Neus Alberich, Clara Rubio i Pau Serracant

marxar-per-tornarQuè passa quan un jove marxa a treballar o a estudiar a un altre país? Quines competències tenia abans de marxar i quines desenvolupa? Com valoren les empreses catalanes l’experiència professional de les persones joves a l’estranger? L’Observatori Català de la Joventut ha publicat la recerca Marxar per tornar, centrada en joves d’entre 23 i 32 anys nascuts a Catalunya, amb una titulació superior, que han tingut una experiència professional al Regne Unit i que després han tornat a Catalunya per treballar o buscar feina. Per complementar la visió de les persones joves i contrastar-la amb la de les empreses catalanes, s’han realitzat entrevistes a vuit reclutadors de diferents àmbits professionals.

Totes les persones entrevistades han coincidit en posar de manifest que aquesta experiència internacional les ha ajudat a adquirir o desenvolupar competències sistèmiques com l’autoconfiança o la seguretat en un mateix i la manera d’afrontar els conflictes; l’autonomia i l’adaptació; o la gestió de les emocions i de l’estrès. També han adquirit competències instrumentals. Destaca l’aprenentatge i el perfeccionament de l’anglès i el desenvolupament de noves estratègies i habilitats comunicatives. Finalment, pel que fa a les competències interpersonals, destaquen la tolerància i l’obertura als altres.

Quins guanys i pèrdues han detectat les persones joves en els seus processos de retorn a Catalunya? Sens dubte, destaquen un cert “xoc cultural” entre dues cultures empresarials, valorant la cultura empresarial de Catalunya com a “menys avançada”. Per contra, el fet d’haver estat desconnectades de la realitat laboral catalana o de no haver estat treballant en el seu camp professional no és percebut per les persones reclutadores com un obstacle.

Quin aspectes valoren les empreses catalanes de l’experiència professional dels joves a l’estranger? En general, tant joves com empreses coincideixen força. Aquestes últimes, a més, valoren altres competències que les persones joves no han identificat, com la iniciativa, la valentia i el lideratge.

Finalment, joves i reclutadors posen en valor la importància d’una experiència internacional, en el sentit que reconeixen positivament les habilitats que creuen que una persona ha desenvolupat en la seva estada a l’estranger.

Neus Alberich, Clara Rubio i Pau Serracant
Autors

Marxar per tornar. L’adquisició de competències professionals en l’emigració internacional de les persones joves (versió pdf)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s