Antoni Rovira i Virgili: Les valors ideals de la guerra ǀ Post de Josep M. Roig

les valorsEl 1916 en plena primera guerra mundial, i amb el resultat encara incert, Antoni Rovira i Virgili va escriure Les valors ideals de la guerra. Fou un llibre de combat, una presa de posició francòfila, per defensar els valors democràtics que propugnaven les potències aliades enfront de l’imperialisme dels imperis centrals. Fou també un intent de projectar els ideals nacionals de Catalunya ja que Rovira i Virgili creia que internacionalitzant les aspiracions catalanes i col·locant-se al costat de França i Gran Bretanya, en el cas d’una victòria d’aquestes, ajudarien a una major sobirania de Catalunya.

El Llibre defensa de manera ferma i decidida la causa dels aliats i els valors que propugnen, i es critica de forma dura i despietada Alemanya i els seus aliats. Tot i que potser encara és més menyspreador amb els neutrals. És una obra valenta, que pren posició en el debat força estès entre els intel·lectuals i polítics catalans d’aleshores, repartits entre aliadòfils (la majoria) i germanòfils. Cap el final l’autor estudia els estats i nacions en lluita, analitzant la seva història i els seus principals protagonistes. Ho fa des de la perspectiva nacionalista, és a dir, en funció de la consciència nacional que els ha permès estar presents en el mapa. Altres capítols estan dedicats als intel·lectuals i la guerra i també als voluntaris catalans que van anar a lluitar al costat de França.

Josep M. Roig, com a editor i curador de l’obra ha escrit un estudi introductori per tal de contextualitzar el moment històric europeu i la situació de Catalunya i també per presentar-nos l’autor i l’obra. A aquest mateix propòsit –el de contextualitzar el període i aclarir les nombroses referències a persones, obres i esdeveniments que apareixen al llarg del llibre– responen les nombroses notes a peu de pàgina.

En definitiva Les valors ideals de la guerra és una aportació feta des de Catalunya que pot contribuir a conèixer una mica més els anys de la primera guerra mundial –de la qual ara commemorem el centenari– i també la posició d’un autor que, malgrat definir-se com a demòcrata i pacifista, va prendre partit en una guerra per defensar uns ideals nacionals i de llibertat que ell creia en perill.

Josep M. Roig Rosich
Autor

Fitxa de compra a la llibreria en línia

Altres títols de la col·lecció La I Guerra Mundial i Catalunya

 

Leave a Reply