El consum cultural digital entre les noves generacions esdevé majoritari ǀ Post de l’Observatori Català de la Joventut

Portada aportacions 55 (2)El 47,2% de les persones d’entre 14 i 30 anys tenen uns consums culturals caracteritzats principalment per connectar-se a internet, descarregar i escoltar música i veure sèries o jugar a videojocs en línia; aquestes persones declaren llegir poc i tenen un baix interès per les activitats culturals que comporten sortir de casa; entre les persones de més de 30 anys, aquest grup representa únicament el 19,4% de la població. Entre aquestes generacions, el 17,7% dels individus tenen interessos i pràctiques culturals que es poden considerar com a “clàssiques pures” (llegir, anar al teatre, concerts o exposicions, etc.) i que no mostren cap interès per la cultura digital; entre les persones joves, aquest grup només representa el 8,2%.

Aquests dos grups formen part d’una tipologia més àmplia elaborada per classificar les persones joves, i les no joves, en relació als seus hàbits culturals; els altres grups poden veure’s al gràfic. Aquesta tipologia ha estat elaborada per Antonio Ariño i Ramón Llopis, de la Universitat de València, com a part de la seva investigació sobre l’evolució de les pràctiques i consums culturals a Catalunya. El treball, publicat dins la col·lecció Aportacions de la Direcció General de Joventut, es titula La participació cultural de la joventut catalana 2001-2015 i analitza les diferències entre joves i no joves i dins del col·lectiu jove pel que fa a la seva relació amb la cultura. La recerca s’ha fet a partir d’analitzar les dades de diverses onades de l’Enquesta de participació cultural, del Departament de Cultura, i ha estat fruit d’una col·laboració entre l’Observatori Català de la Joventut de l’Agència Catalana de la Joventut i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. La publicació està disponible en línia aquí.

Tipologia d’interessos i pràctiques culturals en la societat catalana. Població total en l’anella exterior i població de 14 a 30 anys en l’anella interior. Catalunya, 2013. Percentatge

grafic aportacions 55 tipologies color

 

Deixa un comentari