L’envelat, arquitectura singular i símbol de la festa major ǀ Post de Francesc Albaraner i Josep Mañà

envelat

Els envelats catalans de festa major han estat un fenomen cultural que tingué una important rellevància a la societat catalana durant gairebé un segle i mig. Cal destacar que fou un fet cultural específicament de Catalunya i que només tingué una molt limitada presència en territoris limítrofs al principat com la Catalunya Nord i les províncies d’Osca i de Castelló.

Sorgits en el context dels canvis socials profunds de les primeres dècades del segle XIX, i com a conseqüència de la gran afecció que hi havia pel ball a la Barcelona de l’època, els envelats es varen expandir ràpidament per tot el territori català i es van convertir en un element imprescindible i emblemàtic de les festes majors.

Els artífexs del envelats d’antenes, també denominats com de “corda i antenes”, a partir dels coneixements tècnics i dels ormeigs propis dels pescadors i dels mariners (veles, cordes, bossells, nusos, etc.) van concebre una original i espectacular estructura desmuntable que permetia cobrir una gran superfície sense necessitat de suports interiors. Això va representar una aportació original i única en el panorama mundial de les estructures de les grans tendes de vida temporal i efímera (tendes de campanya, tendes militars, circs, etc.), tot inventant un sistema estructural molt sofisticat, que ara denominem com a estructures laminars tensades.

El fenomen dels envelats no ha estat mai prou valorat com un actiu important de la cultura catalana, fet que ha produït una escassetat manifesta d’estudis i bibliografia sobre aquest tema. Aquest llibre, fidel reflex de l’exposició a la qual serveix de catàleg, vol omplir aquesta llacuna i ho pot fer gràcies a les recerques fetes pels seus autors fa més de trenta anys, quan encara els fou possible entrevistar a una quinzena d’enveladors, que havien aixecat envelats i que encara estaven actius.

Francesc Albardaner i Josep Mañà
Comissaris de l’exposció

Fitxa de compra a la llibreria en línia

Deixa un comentari