Aurora Díaz Plaja ǀ Post de Pere Martí

aurora diazL’any 2013 vam commemorar el naixement de dues personalitats de la LIJ (Literatura Infantil i Juvenil) catalana: Joana Raspall i Aurora Díaz Plaja. La pri­mera va acaparar una mica força els actes, les celebraci­ons i fins i tot les publicacions que se’ls van dedicar al llarg de l’any. Va ser per raons molt diverses que ara no fan al cas: la Joana encara era viva, la poesia de la Joana la van fer seva i la van treballar moltíssimes escoles del país… Em va saber greu que la figura i l’obra d’Aurora Díaz Plaja que­dessin una mica arraconades.

Ara, amb molt d’encert i suposem que fruit d’un encàrrec fet aquell any commemoratiu, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), ha publicat el volum Homenatge. Aurora Díaz Plaja (1913-2003) amb la intenció de deixar cons­tància d’una vida i d’una obra dedicades a inculcar el gust per llegir i l’amor als llibres, sobretot entre els infants, com poques n’hi ha hagut al nostre país.

No és pas casualitat que el seu lema més popular, i ben actual, sigui “Llegir per fer llegir”. El volum, fonamental­ment, és una antologia de la variada obra d’Aurora Díaz Plaja i esdevé una bona mostra de la seva feina en tots els camps en què va destacar: la crítica de literatura infantil; la biblioteconomia, en què sobresurten les seves guies de lec­tura i les obres de divulgació; els contes infantils propis; les biografies divulgatives de personalitats com Gandhi o Gar­cía Lorca; i encara les adaptacions d’obres clàssiques. No­més hi manca, tot i que la bibliografia ens el documenta exhaustivament, el seu vessant de traductora, sobretot d’obres infantils i juvenils, tant del català al castellà, i vice­versa, com d’altres llengües com l’alemany i l’anglès, que també dominava. El volum, a més de la bibliografia que ja hem esmentat i de l’antologia, té una extensa introducció, amb nombroses fotografies, titulada “Semblança d’Aurora Díaz Plaja”, obra de la seva neboda, Ana Díaz-Plaja, profes­sora i especialista en LIJ també, que ens fa una bona apro­ximació a la vida i l’obra de l’escriptora, alhora que en rei­vindica el llegat; un llegat que, sense cap mena de dubte, aquest volum de la ILC ajudarà a mantenir i a fer conèixer una mica millor.

Voldria acabar aquest breu comentari amb una anècdota que m’han cridat l’atenció mentre llegia els textos, i que de ben segur agradarà els lectors de La Fura: la presència del Penedès al text en tres ocasions. La primera, quan al seu diari de bibliotecària al Servei de Biblioteques del Front parla del seu pas per Vilafranca i el Vendrell, de camí cap al front amb el Bibliobús de la Institució de les Lletres Catalanes (p. 9); la segona, quan s’esmenta que l’únic premi que porta el seu nom va néixer a Vilafranca, arran del II Congrés de Literatura Infantil i Juvenil, que s’hi va celebrar l’any 2001 (p. 25); i la tercera, quan ens adonem que la darrera obra publicada per l’autora, el con­te La nena de l’ocell de paper, va ser publicada per l’edito­rial Vilatana, amb seu a les Gunyoles d’Avinyonet (p. 55).

Pere Martí i Bertran
Professor i escriptor
Article publicat al setmanari La Fura, Vilafranca del Penedès

Fitxa de compra a la llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció Centenaris de la Institució de les Lletres Catalanes

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s