Diàspores i rituals. El cicle festiu dels musulmans de Catalunya │ Post de Jordi Moreras

diàspores granAquesta monografia és el resultat d’una recerca etnogràfica duta a terme entre els anys 2007 i 2010 sobre les ritualitats col·lectives dels musulmans de Catalunya. Es tracta de la primera aproximació feta a Catalunya, per estudiar la manera en què aquestes pràctiques relacionades amb el calendari festiu musulmà es desenvolupen en l’espai públic. Des de ja fa dècades les comunitats musulmanes han expressat la seva identitat col·lectiva a través d’aquestes festivitats. En elles s’expressa no només la intenció de mantenir activa la referència islàmica, sinó també la voluntat d’aconseguir el seu progressiu reconeixement per part de la societat catalana.

Sobre la base de tres col·lectius nacionals (marroquins, paquistanesos i senegalesos) i desenvolupant el treball de camp sobre cinc poblacions catalanes, hem analitzat l’expressió de les quatre principals celebracions islàmiques: el mes sagrat del ramadà (on els musulmans dejunen durant el dia), la festa del sacrifici (que temporalment s’associa al pelegrinatge a La Meca), l’aixura (o commemoració del martiri i mort de Hussein, el net del profeta Muhàmmad, especialment celebrada per les comunitats xiïtes) i el mawlid (o festa que celebra el naixement del profeta Muhàmmad). Totes elles esdevenen moments d’expressió col·lectiva, que progressivament comencen a prendre visibilitat en la societat catalana.

Aquesta investigació es va dur a terme a partir de les convocatòries de recerca de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC)-Departament de Cultura, i va comptar amb el suport de la Fundació CIDOB.

Jordi Moreras
Coordinador i autor

Fitxa de compra a la llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció Temes d”Etnologia de Catalunya

Diàspores i rituals. El cicle festiu dels musulmans de Catalunya (versió pdf)

Deixa un comentari