Sèniors poètics │Post de la Institució de les lletres Catalanes

sèniorsSèniors poètics  recull una sèrie d’articles de diferents poetes i crítics júniors on reflexionen i parlen sobre els poetes i referents vius de la poesia catalana actual, els nostres sèniors. És  un diàleg poètic intergeneracional.

Sèniors poètics “fa referència a l’expertesa, el mestratge, el reconeixement i el prestigi”, en definitiva es tracta d’un homenatge que els poetes joves volen retre als seus referents i que la tria la van fer ells, espontàniament, per filiacions personals o estètiques, a partir d’un reconeixement que neix de la lectura. Segons explica Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, quan Pons Alorda li va fer arribar la iniciativa, va decidir donar-hi suport tenint en compte que la Institució ja dedica una part dels seus programes a les efemèrides i a homenatjar els autors vius. En aquest sentit, Laura Borràs recorda que des de fa uns anys la ILC promou els homenatges als escriptors en vida “sabent que el millor homenatge és posar en contacte l’escriptor amb els seus lectors, contribuir a donar a conèixer la seva obra i a prestigiar la lectura”. La directora de la ILC explica que “el trasbals que van provocar algunes morts impactants com la de Montserrat Abelló, Francesc Garriga o Carles Hac Mor (que quan es va iniciar el projecte encara vivia) que havien exercit aquest mestratge de manera extraordinàriament generosa amb els poetes que començaven i que feien de cadena de transmissió del llegat poètic va ser la llavor d’aquesta proposta que Jaume Pons Alorda va llançar entre els poetes joves”. Així, amb aquesta etiqueta de #seniorspoetics van començar a circular per Internet articles en què els poetes joves glossaven la figura dels seus referents. El mateix Pons Alorda es va posar en contacte amb la ILC per convertir aquest projecte en un llibre i evitar així que la xarxa engolís i fes desaparèixer tota aquesta conversa literària d’intercanvi poètic.

La intervenció de la ILC quant al contingut va ser la d’ampliar la nòmina i ser una mica més exhaustius pel que fa a l’equilibri territorial i de gènere. Així es van incorporar onze nous poetes i els seus júniors corresponents fins configurar un univers de quaranta converses. “El resultat és aquest volum, un joc de mirades que estableix un diàleg poètic intensiu entre sèniors i poetes joves que els han llegit en profunditat i que els reconeixen el mestratge”, i “cadascuna de les intervencions és una lectura personal i d’impacte en la pròpia obra”, diu la directora de la ILC.

Fitxa de compra a la llibreria en línia

Deixa un comentari