A 40 anys de la mort de Franco (1975-2015) │Post del Centre d’Història Contemporània de Catalunya

40 anys mort francoAmb motiu del quarantè aniversari de la mort del general Franco (2015), el Centre d’Història Contemporània de Catalunya i la Societat Catalana d’Estudis Històrics va organitzar entre el 8 i el 10 de juliol de 2015 el simposi “A 40 anys de la mort de Franco (1975-2015)”, a les sales de l’Institut d’Estudis Catalans. La sessions tenien com a objectiu fer un balanç d’aquests quatre decennis en àmbits diferents, a partir de cinc agrupacions: Demografia i distribució de l’hàbitat; política i relacions exteriors; economia i societat; llengua, cultura, educació, sanitat i drets, i ciència, comunicació i lleure.

La base humana de tot aquest procés de canvi va ser glossada per Andreu Domingo, de la UAB, amb la ponència “Reflexions des de la demografia: les migracions en una societat envellida”, al seu torn, Joaquim Nadal, de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, va tractar “El municipalisme i la transformació del país”.

Les relacions polítiques i territorials van ser tractades per Josep Maria Reniu a “Partits polítics i itineraris electorals”, i l’exdirector del CHCC i professor de la Universitat Rovira i Virgili Josep Maria Roig i Rosich  incidí en “Espanya i Catalunya: quaranta anys de desacords”; que es completà amb la ponència d’Amadeu Altafag “Catalunya i Europa, de l’aspiració a l’encaix”;  i les relatives al País Valencià i les Illes Balears, que tractà el professor de la Universitat de València Vicent Flor amb “L’oportunitat perduda (1975-2015)” i el catedràtic de la Universitat de les Illes Balears Sebastià Serra amb “Una mirada històrica a les Illes Balears”.

L’apartat dedicat a Economia i Societat va comptar amb l’aportació de Marta Selva, expresidenta de l’Institut Catalana de les Dones, que tractà “El paper emergent de les dones”. La resta de ponències foren la de Jordi Catalan “Una economia entre crisi i represa 1975-2015: del clímax industrial a la tercera revolució tecnològica”; la de Josep Maria Figueres, “Aproximació a l’evolució dels mitjans de comunicació en la Catalunya de la Transició a l’actualitat” i les professors Ramon Arnabat i Xavier Ferré “Un associacionisme plural: ateneisme i societat civil (1975-2015)”.

Llengua, cultura, educació, sanitat i drets es va desenvolupar amb Jordi López Camps que tractà “El creixement de la diversitat religiosa”; la president del Parlament Carme Forcadell tractà “Construir una normalitat per la llengua catalana” i els exconsellers Ferran Mascarell i Marina Geli feren les seves aportacions sobre “Cultura i infrastructures culturals” i “Propostes de salut a Catalunya”. Tancaren l’apartat Jaume Bosch amb “La seguretat i les llibertats públiques” i “Una Justícia i un Dret per la ciutadà”, per Santiago Vidal.

Carles Santacana tractà, finalment, “Un esport de gestió democràtica enter l’alta competició i les noves formes de lleure”. Cloent, així, la visió de conjunt del canvi i la transformació de la societat catalana aquests darrers quaranta anys.

Fitxa de compra a la llibreria en línia

Altres títols de la col·lecció Referents

Deixa un comentari