Transparència, publicitat, rendició de comptes i govern obert aplicades a una administració tributària del segle XXI │Post del Servei de Recerca, Documentació i Publicacions de l’EAPC

eapc16L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha publicat el número 16 de la col·lecció Estudis de Recerca Digitals que duu per títol “Transparència, publicitat, rendició de comptes i govern obert aplicades a una administració tributària del segle XXI”. Es tracta d’un estudi dels investigadors del Grup de Sociologia Analítica i Disseny Institucional de la UAB José Antonio Noguera (dir.), Joaquim Campuzano i Toni Llàcer.

La publicació analitza els efectes de la transparència tributària sobre les percepcions de la ciutadania i, per tant, en la seva moral fiscal o motivació intrínseca per pagar impostos. Els autors constaten com hi ha una correlació positiva i significativa entre les percepcions que tenen els ciutadans sobre diversos indicadors de transparència i bon govern, d’una banda, i la seva predisposició a complir amb les obligacions fiscals, de l’altra.

Entre d’altres, també remarquen que les consideracions de la població envers el sistema fiscal són clau a l’hora de dissenyar estratègies institucionals adients per combatre l’evasió fiscal, que contribueixin tant a millorar la justícia efectiva del sistema com a augmentar els ingressos públics, sense necessitat d’apujar els tipus impositius. Conclouen que la transparència aplicada a la informació sobre l’Administració pública, és a dir, la divulgació d’informació que és rellevant per a l’avaluació de la seva gestió, pot ser un factor influent en la presa de decisions dels ciutadans a l’hora de pagar impostos.

El número 16 de la col·lecció d’Estudis de Recerca Digitals es va presentar el passat 23 d’octubre a l’EAPC en el marc de la “Jornada sobre transparència i compromís fiscal. Cap a una moral compartida” coorganitzada amb l’Agència Tributària de Catalunya. Amb l’objectiu de reflexionar sobre la transparència a l’administració tributària, els dilemes ètics en el tractament de dades fiscals i les vies per promoure el compromís fiscal dels contribuents i les empreses, la sessió va comptar amb experts europeus de primer ordre per contrastar les experiències de Suècia i Noruega -estats capdavanters en aquest àmbit- amb els casos de Catalunya i Espanya.

Aquest treball ha estat possible gràcies a les subvencions que convoca anualment  l’Escola d’Administració Pública de Catalunya per finançar treballs de recerca sobre gestió pública, dret públic, organització administrativa, economia del sector públic i funció pública. Aquestes subvencions defineixen diversos àmbits prioritaris d’estudi com la transparència, la governança oberta o la responsabilitat comptable. La convocatòria és oberta a les universitats catalanes i els centres públics i privats de Catalunya, sense finalitats de lucre, que portin a terme activitat de recerca.

Text complet: versió pdf l versió epub

Altres títols de la Col·lecció Estudis de Recerca Digitals

Deixa un comentari