Olga Sacharoff: pintura, poesia i emancipació │Post de Elina Norandi

SacharoffAquesta publicació és el catàleg de l’exposició que es va organitzar al Museu d’Art de Girona com a acte central de l’Any Sacharoff, que es va celebrar el passat 2017 per instància del Departament de la Presidència de la Generalitat Catalunya, amb la finalitat de recordar els cinquanta anys de la mort de l’artista russa.

Olga Sacharoff va néixer en Tbilisi (Geòrgia) l’any 1881, en el si d’una família de l’alta burgesia. Després de formar-se a l’Acadèmia de Belles Arts del seu país, es traslladà a França a la primera dècada del segle XX. A la seva arribada a París, començà a desenvolupar una pintura cubista i a exposar en els diferents salons de l’avantguarda. Quan va esclatar la Gran Guerra arribà amb la seva parella, el pintor i fotògraf anglès Otho Lloyd, a Barcelona, on es van establir, i passava els estius a Tossa. En finalitzar el conflicte bèl·lic, l’artista tornà a París, però continuà viatjant freqüentment a la capital catalana, on s’establí definitivament l’any 1939. A Barcelona, Sacharoff va formar part dels cercles artístics de postguerra i treballà gairebé sempre amb la Galeria Syra. Al llarg de la seva trajectòria, l’artista va realitzar importants exposicions a Anglaterra, França, els Estats Units, Itàlia, etc. A més de dedicar-se a la pintura, va il·lustrar unes quantes obres literàries, així com va realitzar decoracions i dissenys de diversa índole.

La mostra Olga Sacharoff. Pintura, poesia i emancipació va reunir més de vuitanta obres —la majoria pintures però també gravats, esbossos i il·lustracions— moltes mai no exposades a Catalunya i procedents de col·leccions públiques i particulars de Rússia, els Estats Units, Itàlia, França i Holanda. Així mateix, es van poder veure fotografies de l’artista i el seu cercle, catàlegs d’exposicions originals i articles de premsa de l’època en els quals es comenten exposicions i altres qüestions relatives a l’obra i a la pintora, que permeten contextualitzar més clarament les circumstàncies de la producció de l’obra.  Fins ara, la major part d’aquesta documentació romania inèdita.

La publicació recull tots aquests materials així com les reproduccions a color de totes les obres exposades. Els textos, encarregats a diferents especialistes constitueixen una investigació recent, i des de la perspectiva actual, de la vida i trajectòria artística d’aquesta pintora. En primer lloc, les historiadores de l’art, Glòria Bosch i Susanna Portell fan una incursió en les estades a Tossa de Sacharoff, així com en les relacions que va establir amb els artistes refugiats a Catalunya durant la Gran Guerra. Després, l’historiador de l’art Àlex Mitrani indaga en els vincles artístics existents entre Sacharoff i els cercles de la cultura catalana de postguerra. Tot seguit, l’escriptora Natàlia Demidoff, que va ser amiga personal d’Olga Sacharoff, ens explica els seus records i anècdotes sobre la pintora. Finalment, la comissària de l’exposició fa un recorregut per la biografia artística de Sacharoff, explicant també el seu estil i llenguatge plàstic. El text es clou amb una llista molt completa d’exposicions individuals i col·lectives de l’artista.

Elina Norandi
Comissària de l’Any Sacharoff

Fitxa de compra a la lllibreria en línia

Deixa un comentari