Memòria i vinyetes. La memòria històrica a l’aula a través del còmic│Post de David Fernández de Arriba

memòria i imatgeAquest és el vuitè volum de la col·lecció “Eines de Memòria” del Memorial Democràtic. Aquesta sèrie està expressament pensada per a la comunitat educativa. Aquest títol està dedicat a la novel·la gràfica. Una expressió artística sovint menystinguda que ha demostrat a les darreres dècades el seu potencial com a mitjà capaç d’afrontar amb complexitat i profunditat qualsevol temàtica. En l’àmbit educatiu, el còmic té virtuts per esdevenir una eina didàctica de primer ordre. La implicació personal dels autors i les autores, el fet de tenir un llenguatge propi que els i les nostres alumnes coneixen i la potent combinació de text i imatge, fan que sigui encara més adient si el que volem és conèixer el nostre passat.

Memòria i vinyetes està concebut per ser emprat pel professorat de secundària a les classes d’història. En primer terme ofereix una visió general de la història i el llenguatge del còmic, de la mà de dos experts com són Gerardo Vilches i Pepe Gálvez. Posteriorment, incorpora una panoràmica de les relacions entre el còmic i la memòria i Elena Masarah reflexiona sobre aquesta qüestió des d’una perspectiva de gènere.

La part central del llibre són onze propostes didàctiques basades en obres de referència com L’art de volar, Los surcos del azar o Paracuellos, entre d’altres, que permeten analitzar i reconstruir el període comprès entre la proclamació de la Segona República i el final de la Transició. Les propostes són molt variades i inclouen nombroses activitats per treballar les lectures, activitats complementàries creades a partir d’articles periodístics i materials audiovisuals i entrevistes a Antonio Altarriba, Jaime Martín i Carlos Giménez, tres dels autors més destacats del còmic històric. Finalment, l’obra incorpora un annex amb còmics situats a d’altres etapes històriques i una extensa bibliografia.

David Fernández de Arriba
Autor

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció Eines de memòria

Deixa un comentari