Elna, la maternitat │Post de Roser Ros

elna_420.jpg_901267117L’any 1936 una guerra sense treva enfronta les forces la República i el glorioso alzamiento nacional, el bàndol que es va alçar contra el govern democràticament instaurat. Tres anys després, el 1939, es produeix la derrota republicana. Davant d’aquella desfeta, molta gent va optar per fugir a França, un país que per tota rebuda els va confinar en camps de concentració situats –molts d’ells– a les platges de Rosselló.

Tanmateix, persones i col·lectius francesos i no francesos, varen desplegar una intensa activitat per ajudar les víctimes que fugien de la seva terra; eren famílies senceres, individus que abandonaven la seva terra empesos per la por d’haver de viure sota la repressió desfermada pel nou ordre polític instal·lat a Espanya des de l’arribada de les forces del general Franco.

Elna, la maternitat vol ser un homenatge a una d’aquestes iniciatives; una distinció merescuda a la feina duta a terme per la suïssa  Elizabeth Eidenbenz i el seu equip, que amb a seva valentia i generositat varen lluitar per bastir una veritable llar a la localitat d’Elna destinada a acollir a tantes dones i infants com fos possible, víctimes de la cruel derrota.

I també vol ser un record per a les dones embarassades i els seus fills que a Elna hi trobar una veritable llar entre mig de tanta destrucció, un veritable llumener entre tanta foscor. I és que a Elna, malgrat tot el patiment,  hi hagué lloc per a l’esperança! Gràcies a una dotació de persones, liderades per l’Elizabeth, va ser possible creure i fer creure que entre mig de les parets d’una casa era possible retornar la dignitat del viure.

I una picada d’ull envers aquelles famílies que, d’un temps ençà, han triat el nom d’Elna per a les seves parentes, amigues o conegudes. I el de Nael per als seus parents, amics o coneguts. Aquesta és una prova palpable que la memòria d’aquells fets no s’esborra fàcilment.

Que la desmemoria no ens faci insensibles al present!

Roser Ros i Vilanova
Autora

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Deixa un comentari