Col·lecció de guies dels pobles ibèrics “Històries Ibèriques” │ Post del Museu d’Arqueologia de Catalunya

guia ibers

El món iber no era una cultura homogènia, estava constituïda per un munt de pobles que es distribuïen al llarg del litoral des del Llenguadoc fins a Andalusia, cadascun amb les seves especificitats. La col·lecció Històries Ibèriques és un projecte de dinamització del patrimoni que s’emmarca en les accions sobre el territori que impulsa el Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. L’objectiu fonamental és fer proper el coneixement i la qualitat de l’experiència en la visita dels jaciments ibèrics catalans. En concret, s’han posat en marxa dos grans projectes: els productes d’experiència turística i la col·lecció de guies de visita dels pobles ibers. La principal motivació a l’hora de plantejar aquests nous projectes patrimonials ha estat la d’impulsar el coneixement de món iber català.

En conjunt són set guies (una per a cada poble iber de què tenim representació en la Ruta dels Ibers, excepte els Ceretans i Lacetans, que comparteixen guia) redactades per reconeguts periodistes i escriptors del sector cultural que donen una visió nova i alhora rigorosa del nostre passat. La col·lecció s’orienta a un públic més extens, amb curiositat per aquesta gran civilització autòctona que va dominar tot el llevant peninsular abans de l’arribada dels romans i interès en la descoberta de nous atractius turístics i culturals. I es vol fer amb una informació seriosa, però també amena, plantejada com si fossin petits relats publicats en els diaris en els quals treballen els autors.

Els Ceretans i els Lacetans està signada pel periodista del diari ARA Daniel Romaní i inclou els jaciments de El Castellot de Bolvir i el Cogulló de Sallent. Els Cessetans ha estat redactada pel responsable de cultura de la Vanguardia Ignacio Orovio i mostra els jaciments de Darró a Vilanova i la Geltrú, la Ciutadella a Calafell, La Font de la Canya a Avinyonet del Penedès i d’Olèrdola. Els Ausetans de la mà de l’escriptor i crític literari Julià Guillamon descriu els jaciments d’El Casol de Puigcastellet a Folgueroles, l’Esquerda a Roda de Ter i el Turó del Montgròs a El Brull. Els Ilergets ha estat redactada per la periodista del diari Segre Anna Sàez que inclou els jaciments de la Fortalesa dels Vilars a Arbeca, El Molí d’Espígol a Tornabous i Els Estinclells a Verdú. Els Ilercavons està signada pel periodista del Periódico de Catalunya Carles Cols, inclou els jaciments de la Moleta del Remei a Alcanar, El Castellet de Banyoles a Tivissa, el Coll del Moro a Gandesa i Sant Miquel a Vinebre. Els Indigets, signada pel periodista Jacinto Antón, presenta els jaciments d’Ullastret, Castell a Palamós, Sant Sebastià de la Guarda a Palafrugell i Puig de castellet a Lloret de Mar. Finalment els Laietans ha estat narrat pel periodista del Pais José Ángel Montañés que inclou els jaciments de Puig Castellar a Santa Coloma de Gramenet, Ca n’Oliver a Cerdanyola del Vallès i Puig del Castell a Cànoves i Samalús.

Apropar-nos al passat de fa més de 2.300 anys serà ara més amè i engrescador, situant al lector en les lluites entre cartaginesos i romans, ciutats i muralles inexpugnables … en escenaris reals de la nostra història. La col·lecció Històries Ibèriques és un valor destacat en la difusió i el coneixement de l’extraordinari patrimoni arqueològic català alhora que és una eina de suport al territori mitjançant la Ruta dels Ibers i la Ruta de l’Art Rupestre del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Fitxa de compra a la llibreria en línia

 

Deixa un comentari