Simfonies i fantasies per a gralla │ Post de Xavier Bayer

Digipack_defAquesta és una joia més de la col·lecció que ha anat publicant la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es tracta de l’enregistrament de 14 simfonies i fantasies escrites per a gralla que requereixen un altíssim nivell musical; tant interpretatiu com virtuosístic. Tot plegat ve editat en un doble CD i un llibret explicatiu que compta amb textos de Dani Carbonell, Albert Soler, David Morlà i Xavier Bayer. L’enregistrament sonor ha anat a càrrec de vuit de les millors colles de grallers que hi ha a l’actualitat, totes amb algun component sorgit de l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya).

Les simfonies i fantasies per a gralla són obres que tenen una complexitat i una extensió notables (entorn dels 8 o 10 minuts) i que també ens mostren l’expressivitat, el virtuosisme i la potencialitat que té la gralla a l’hora de fer música. Les obres, en la seva majoria, foren escrites al tombant dels segles XIX i XX per autors locals de prestigi. En aquells moments gralla va assolir el seu màxim esplendor, per una banda, gràcies al fruit d’una evolució i millora dels instruments i, per una altra banda, gràcies a l’excel·lent qualitat i nivell dels músics que les feien sonar.

En ple segle XXI la gralla ha tornat a assolir uns alts nivells qualitatius (encara que de forma minoritària). La incorporació dels estudis de gralla a l’ESMUC hi ha ajudat molt. Així doncs, per seguir el fil d’aquestes obres centenàries s’ha tornat a escriure alguna nova composició d’aquest tipus, que també s’ha inclòs en aquesta publicació.

En resum, el llibret i els CDs conformen un treball que ens ensenya el màxim que s’ha arribat a escriure i a interpretar per a gralla amb la seva formació tradicional de tres gralles i timbal. Una joia més de les editades per la Fonoteca i possiblement el millor i més complex que s’ha enregistrat mai per a gralla.

Xavier Bayer
Coordinador del projecte

Fitxa de compra a la llibreria en línia

Altres publicacions de la col·lecció Fonoteca. Sèrie 2: Temes monogràfics

 

Deixa un comentari