L’alimentació de la població ha estat sempre una qüestió cabdal per a la major part de governs i la comunitat internacional. Això no obstant, actualment al món encara hi ha 821 milions de persones que pateixen fam, mentre un terç del menjar que es produeix es perd o es llença. Així mateix, es preveu que l’any 2050 la població mundial arribarà als 9.800 milions d’habitants, fent incrementar un 60 % la demanda d’aliments en un planeta afectat pel canvi climàtic.
Aquest context planteja reptes mundials molt importants, també per a Catalunya. En l’informe Mengem futur el CADS reflexiona sobre aquestes qüestions i analitza el sistema alimentari del nostre país, tant pel que a la manera de proveir-nos com al model de consum. L’informe estudia, entre altres, la situació del sector productor i dels intercanvis internacionals d’aliments, l’evolució en els hàbits alimentaris que ens han portat a consumir més calories, més carn i més productes processats que una dècada enrere o les dificultats econòmiques que tenen algunes persones per accedir a una alimentació adequada.
Així mateix, proposa un conjunt de recomanacions que afecten diversos àmbits i actors de la cadena alimentària per assegurar que a mig i llarg termini tothom pugui accedir una alimentació saludable, nutritiva i suficient.
L’informe Mengem Futur s’ha elaborat amb la participació de destacats experts en matèria alimentària i ha estat dirigit per tres consellers del CADS: Carles Ibáñez, investigador i coordinador de l’Àrea d’Agrosistemes i Medi Ambient de l’Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Joan Vallvé, ex-conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i Montserrat Viladrich, catedràtica del Departament d’Administració d’Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals de la Universitat de Lleida.
L’informe està disponible a la pàgina web del CADS: cads.gencat.cat