Anàlisi de la presència i construcció del relat del context sociopolític de Catalunya (2010-2015) a la premsa internacional│Apunt de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern

ieaLa investigació que presenta aquest llibre té com a objectiu central l’anàlisi de la cobertura informativa (gèneres d’informació, opinió i interpretació) a la premsa internacional, prenent com a punt de partida la Sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya del 28 de juny de 2010 i els cinc anys posteriors fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de setembre de 2015.

La recerca accedeix de manera sistematitzada al discurs periodístic sobre el denominat Procés català que fan els principals mitjans de referència del món. L’estudi analitza les dues capçaleres de la premsa dels països que conformen el G-8, incloent-hi Brasil però no Japó: Estats Units, Regne Unit, Alemanya, Itàlia, França, Rússia, Canadà i Brasil.

Els resultats de la recerca avancen que el contenciós entre l’Administració catalana i l’espanyola ha estat de confrontació; és a dir, els mitjans el presenten com un xoc entre els governs d’Espanya i de Catalunya centrat en les figures dels presidents Mariano Rajoy i Artur Mas. Els diaris europeus d’Itàlia, Regne Unit, Alemanya i França són els que més cobertura destinen al Procés català durant els cinc anys analitzats. Els mitjans internacionals analitzats presten major atenció als esdeveniments del Procés a partir de l’any 2012, coincidint amb les convocatòries institucionals en què el sufragi universal és un element determinant (eleccions al Parlament de Catalunya 2012 i 2015, i el Procés Participatiu del 9 del novembre de 2014). Per contra, les manifestacions i els actes organitzats des de la societat civil reben un tracte més desigual durant el mateix període. Les fonts que més utilitzen els periodistes internacionals respecte al cas català són les d’experts, especialment professors universitaris. En segona posició, empren com a testimonis de les seves cròniques diferents periodistes dels mitjans de comunicació catalans o espanyols i, en una tercera posició, donen veu a especialistes en economia. Finalment, cal dir que els mitjans de comunicació internacionals avalen la voluntat de la majoria de catalans de poder votar, malgrat que esmenten el fet que no sigui un referèndum acordat.

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Text complet  pdf | epub

Altres publicacions de la col·lecció Institut d’Estudis de l’Autogovern

Deixa un comentari