Sufragisme i sufragistes: reivindicant la ciutadania política de les dones │ Apunt de Susanna Tavera

9788439398905La idea de l’edició d’aquest llibre va sorgir el 2018 a partir de diverses commemoracions per a l’obtenció del sufragi femení en diversos països com per exemple Nova Zelanda (1893), el Regne Unit (1918 i 1928) o Espanya (1933). Davant la rellevància d’un fet com aquest des del Memorial Democràtic va considerar-se realitzar un volum coordinat per l’ex catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona Susanna Tavera i el doctor i tècnic de continguts del Memorial Josep Lluís Martín Berbois que tractés la lluita del sufragi a bona part del món.

La definició i el contingut polític de les cultures polítiques sufragistes són tan clars i diàfans com el de sufragi i que fins i tot també ho han estat els orígens i la història dels moviments sufragistes. Igualment clares han estat les relacions transversals que les sufragistes van mantenir amb altres moviments polítics i socials o fins i tot amb les dinàmiques polítiques i socials del seu temps.

Amb excepcions notòries, la perspectiva històrica de l’anàlisi historiogràfica ha estat la de considerar-los fenòmens aïllats respecte del conjunt de la història social però, això sí, englobats dins la dinàmica de la història de les dones als seus respectius països i històries culturals. Res a objectar doncs: els objectius fonamentals han estat assolits; els sufragismes i les feministes sufragistes són avui tan visibles com els rendiments polítics i culturals que les seves reivindicacions, lluites i consecucions han aportat a la història de les societats occidentals.

Susanna Tavera
Editora de l’obra

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Altres títols de la col·lecció Referents

Una resposta a “Sufragisme i sufragistes: reivindicant la ciutadania política de les dones │ Apunt de Susanna Tavera

  1. […] I have contributed to this monograph with a chapter focused on the participation of Afro-American suffrage supporters in the fight for the 19th Amendment to the U.S. Constitution: Des/unions de gènere i raça en la història del moviment sufragista als Estats Units.  You will find further details in this link: https://llibres.blog.gencat.cat/2019/07/19/sufragisme-i-sufragistes-reivindicant-la-ciutadania-polit… […]

Leave a Reply