Galeries d’Art a Catalunya │ Apunt de Pablo Serrano

galeries d'artCom a part de les seves funcions de suport al desenvolupament i la consolidació del sector cultural i, en particular, del sector artístic, la tardor de 2018 l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) va publicar el llibre-objecte Galeries d’Art a Catalunya. Es tracta d’una publicació en català, castellà i anglès que va néixer amb la voluntat de fer visibles i posar en valor el treball de selecció, difusió, interconnexió, desenvolupament i suport de la creació artística de les galeries catalanes, a més de celebrar una tradició que es remunta fins a les últimes dècades del segle XIX.

El llibre s’ha realitzat amb la col·laboració de les associacions Art Barcelona, el Gremi de Galeries d’Art de Catalunya (que el 2018 va celebrar el seu 40è aniversari) i de les galeries associades a aquestes dues entitats, però també amb d’altres galeries no associades, artistes, crítics, col·leccionistes i responsables d’institucions culturals públiques i privades.

El llibre proposa al lector una experiència no lineal de descobriment i sorpresa, sense una ordenació estricta de la informació continguda, però dividit en quatre apartats ben diferenciats que corresponen a quatre elements centrals de l’activitat galerística: el continent (espai); la conceptualització i les tasques de preparació, embalatge, muntatge i desmuntatge (en construcció); les persones que fan possible que aquesta activitat existeixi, des del moment de la creació fins a l’exhibició pública (protagonistes) i,finalment, els museus, els centres d’art, les sales d’exposicions i les col·leccions privades on acaben arribant les obres (destinació).

La primera part de la publicació ofereix una enquadernació japonesa amb fotografies de les galeries des de la seva façana. Per accedir al contingut específic -per “entrar a la galeria”- cal que el lector actuï físicament sobre el llibre, tot retallant les pàgines per poder veure què s’amaga a l’interior. Allà descobrirà més sobre l’espai expositiu, i també hi trobarà píndoles reflexives: petits textos sobre la professió i l’activitat de les galeries escrits per diferents actors del sector. D’aquesta manera, i com ja fan actualment les galeries, el llibre pretén funcionar també com a una reivindicació de l’experiència material de l’art dins un context digital.

Primer Premi al llibre més ben editat de 2018, en la categoria de llibres d’art, del Ministeri de Cultura i Esport.
Laus 2019 de bronze, en la categoria de disseny gràfic editorial.

Pablo Serrano
Tècnic de l’Àrea de les Arts Visuals de l’ICEC

Fitxa de compra a la Llibreria en línia

Deixa un comentari